Indústria

Les vendes espanyoles de vi cauran fins a un 40 % el 2020

28/04/2020

La Federació Espanyola del Vi (FEV) ha estimat que els cellers tancaran l'exercici 2020 amb una caiguda de les vendes d'entre el 20 i el 40 % com a conseqüència de la pandèmia, sobretot per l'impacte que té en l'hostaleria.


La baixada serà més o menys pronunciada en funció de quan i com es produeixi la desescalada, segons ha destacat aquest dilluns el director general de la patronal, José Luis Benítez, qui ha instant el Govern a estudiar ja l'obertura de bars i de restaurants en algunes zones del país (com les Canàries o les Balears).


"Jo crec que hi ha algunes regions turístiques on es podria anar obrint el canal Horeca amb determinades limitacions sanitàries. Cal traslladar a les administracions que el tancament de l'hostaleria fa un mal enorme", ha assenyalat Benítez durant la presentació de la memòria anual de la FEV corresponent al 2019.


El retrocés en vendes per a enguany rondarà entre el 20 i el 40 %, segons Benítez, qui ha recordat, no obstant això, que la situació és "canviant" i és aviat per fer pronòstics més detallats. Els cellers pateixen per la pèrdua del negoci destinat a hostaleria, canal que representa gairebé la meitat de les vendes en volum i dues terceres parts de la seva facturació.


En canvi, l'exportació continua funcionant a un ritme raonable, d'acord amb la FEV, que indica que prop del 90 % de les vendes a l'estranger es destinen a botigues i supermercats, cosa que contribueix a fer que l'impacte de la COVID-19 sigui menor en aquest capítol.


També ha indicat que a la crisi sanitària, s'hi sumen el Brexit i els aranzels imposats peles Estats Units, dues qüestions clau que continuen generant turbulències. A la patronal han explicat que a Espanya hi ha més de 3.000 cellers, una part dels quals ?que no ha precisat per falta de xifres? ja han aprovat expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO)