Les sol·licituds de pagament dels ajuts per a la collita en verd de raïm de vinificació arriben als 13,37 milions d'euros, segons les estimacions comunicades per les comunitats autònomes al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Aquestes sol·licituds corresponen a més de 7.000 hectàrees de vinya, i això ha suposat una retirada d'oferta vinícola per a la propera campanya de prop de 34,89 milions de litres de vi. Els viticultors que s'han acollit a aquesta mesura rebran els ajuts abans del proper 15 d'octubre.
El 10 de febrer passat, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat una resolució en què es fixava una assignació pressupostària de 15 milions d'euros per finançar aquesta mesura, en el marc del Programa de Suport al Sector Vitivinícola Espanyol (PASVE) per a l'any 2023. Després d'aquesta resolució, les comunitats autònomes d'Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Madrid, Regió de Múrcia, Navarra, País Basc, La Rioja i Comunitat Valenciana van publicar les respectives convocatòries d'ajuts.
La collita en verd del raïm té l'objectiu d'alleujar la tensió que experimenten algunes regions productores de vi que tenen un nivell d'existències elevat. Aquesta iniciativa permet als productors dimensionar la verema a la capacitat d'emmagatzematge i comercialització de la propera campanya 2023-2024. Es tracta d'una mesura de prevenció de crisis que se suma a altres eines habilitades per aquest ministeri amb caràcter previ a la verema perquè el sector pugui equilibrar l'oferta a la demanda.
Així, el ministeri va posar en marxa, el mes de juny passat, la destil·lació de crisi a Catalunya i Extremadura, les dues comunitats autònomes que van decidir aplicar les possibilitats en matèria de regulació de mercat del vi habilitades per la Comissió Europea per a aquest any. Es preveu una destil·lació de 9,17 milions de litres de vi, que ha d'estar llesta abans del 15 d'octubre.