Indústria

Les quatre tendències de foodtech que marcaran l'ecosistema emprenedor espanyol

19/04/2021

MIDE (Madrid Innovation Driven Ecosystem), l'associació de connexió entre els agents principals per impulsar l'ecosistema d'innovació i d'emprenedoria madrileny, va celebrar ahir una sessió sobre l'ecosistema foodtech & matchmaking.


Aquesta sessió, conduïda per Álvaro Bernad, CEO de MIDE, es va fer en col·laboració amb Eatable Adventures i Pascual, i s'hi va presentar una visió sobre el panorama actual i les tendències del sector foodtech a Espanya, amb el focus a la Comunitat de Madrid.


Segons les dades de l'informe El estado del foodtech en España 2020, elaborat per Eatable Adventures, Espanya compta amb unes 400 startups del sector. Quant a territori, Catalunya és la principal generadora d'startups de foodtech, amb un 22 %, seguida de prop per la Comunitat de Madrid, amb un 20 %, i Andalusia, amb un 14 %.


Durant la jornada, també es van presentar les tendències i les oportunitats que ofereix el sector de la mà de Paula Álvarez Ameijeiras, Food Ecosystem Development Manager a Eatable Adventures, qui va destacar:Sostenibilitat: hi ha oportunitats des de diferents aplicacions, com els conreus alternatius (indoor farming), les alternatives proteiques, el malbaratament alimentari i les diferents opcions per tenir un packaging més sostenible.
Disrupció dels canals: aplicable tant al desenvolupament de marketplaces i a solucions directes al consumidor com a la digitalització d'aquests canals.
Preocupació per la salut: com ja es va veure en la sessió anterior sobre foodtech que va celebrar MIDE, l'alimentació personalitzada amb el focus en una nutrició de precisió és una cosa fonamental que marcarà el futur del sector.
Optimització de la logística: hi ha un desenvolupament exponencial en aquest àmbit amb les famoses cuines fantasma, però no només això, hi ha grans oportunitats en traçabilitat, l'eficiència d'última milla o les facilitats tecnològiques que ofereix la IA i la robòtica.

Durant la jornada d'ahir, també es va destacar la joventut de les startups espanyoles del sector, ja que, no en va, més del 60 % tenen menys de tres anys i el 13 % s'han creat l'últim any. Un exemple en van ser les tres startups madrilenyes innovadores que van fer una pitch session del seu projecte.


Després de la intervenció de les startups, va tenir lloc una sessió de matchmaking entre startups preseleccionades i Pascual, Mahou San Miguel i Campofrío, en què les protagonistes van ser les startups, les quals van poder "pitchar" el seu projecte davant de corporacions líders del sector i explorar oportunitats reals de negoci.


Com a conclusió, cal destacar que el sector foodtech espanyol es troba en fases inicials de construcció, però el nombre d'startups, així com l'alt component tecnològic, pot provocar un gran canvi en la cadena de valor agroalimentària espanyola i millorar-ne la competitivitat, a més d'ajudar a atreure un alt volum d'inversió internacional