Agricultura

Les prioritats d'Espanya estan recollides en la nova PAC

27/10/2020

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, www.mapa.gob.es/es/ministerio/luis-planas/Luis-Planas.aspx" target="_blank" rel="noopener">Luis Planas, ha presidit la reunió del Comitè Assessor Agrari per explicar els resultats de l'últim Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea (UE) en què es va tancar l'acord polític entre els 27 estats membres per reformar la Política Agrícola Comuna (www.mapa.gob.es/es/pac/default.aspx" target="_blank" rel="noopener">PAC).


El ministre ha ressaltat a les organitzacions agràries www.asaja.com/" target="_blank" rel="noopener">ASAJA, COAG i UPA que l'acord recull els objectius plantejats pel Govern espanyol per desenvolupar a Espanya una PAC capaç de donar respostes a les necessitats del sector agrari.


El consens al qual s'ha arribat sobre els 3 textos de reglament en debat ?plans estratègics, finançament i organització comuna de mercats agraris? permetrà al Consell començar la negociació amb el Parlament Europeu i la Comissió Europea en els trílogs que començaran el novembre i que s'allargaran al principi de la presidència portuguesa de la UE el 2021.


El ministre espanyol ha expressat satisfacció per l'acord, que permetrà orientar la estratègia agrària nacional cap a les necessitats i prioritats del sector i que comptarà amb un pressupost de 47.724 milions d'euros per al 2021-2027, més les aportacions de l'Estado, de les comunitats autònomes i dels plans de recuperació, amb què s'acostarà als 53.000 milions.


Luis Planas ha remarcat que aquesta nova PAC suposa un canvi profund en comparació amb la PAC actual pel fort component mediambiental: el 40% de la despesa d'aquesta política es destinarà a la mitigació dels efectes del canvi climàtic. A més, per primera vegada, els estats membres podran elaborar el seu propi pla estratègic nacional adaptat a la seva realitat agrària, sense les rigideses que suposa un model de talla única en l'àmbit europeu i en què s'incardina la denominada "arquitectura verda".


Planas ha ressaltat també que la pròxima PAC contemplarà la perspectiva de gènere en la seva política i donarà més protagonisme als joves a través de la obligació de destinar-hi com a mínim el 2% dels fons. Totes dues qüestions, defensades per Espanya. Luis Planas considera vital la incorporació dels joves en l'activitat agrícola i l'increment de la presència femenina no només en les tasques del camp, sinó també en les de representació del sector.