R+D+i

Les primeres pomeres més adaptades al canvi climàtic es plantaran a Catalunya el 2021

09/12/2020

La primera poma més adaptada al canvi climàtic es plantarà el 2021 a Catalunya i està previst que es comercialitzi a la península Ibèrica en un període màxim de 3 anys. És vermella, cruixent, dolça i sucosa, i l'han avaluat als camps de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de l'Estació Experimental de Lleida i a l'Estació Experimental Agrícola Mas Badia, a La Tallada d'Empordà (Girona), on les temperatures estivals poden arribar a superar els 40°C.


Registrada amb la denominació varietal HOT84A1, la nova varietat de poma és el primer resultat del programa internacional de millora genètica de poma i pera www.youtube.com/watch?v=vE4M9tfCcz0" target="_blank" rel="noopener">Hot Climate Programme, que vol donar resposta als reptes del canvi climàtic. "Les noves varietats de poma, creades amb mètodes tradicionals, tenen l'objectiu d'adaptar-se a uns estius cada cop més calorosos", explica www.linkedin.com/in/joan-bonany-9022ba32/?originalSubdomain=es" target="_blank" rel="noopener">Joan Bonany, especialista del programa de Fructicultura de l'IRTA. A més a més, "proporcionen noves oportunitats als productors per cultivar pomes en regions en què és cada cop més difícil cultivar-ne, així com en zones més properes al consumidor", afegeix.


El Hot Climate Programme està format per l'IRTA, Fruit Futur (una associació formada pels principals productors de fruita de Catalumya: Actel, Fruits de Ponent, Nufri i Poma de Girona) i el centre neozelandès www.plantandfood.co.nz/" target="_blank" rel="noopener">Institute for Plant & Food Research Ltd, i té el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya. S'ha seleccionat l'empresa T&G Global per desenvolupar i comercialitzar aquestes varietats arreu del món. L'associació de productors catalans Fruit Futur ha firmat recentment la primera llicència per comercialitzar la HOT84A1 a la península Ibèrica.


Una demanda dels productors de fruita catalans


Arran de la demanda del sector productor de fruita de Catalunya, el 2002, l'IRTA, Fruit Futur i el centre de recerca neozelandès Plant & Food Research van posar en marxa el Hot Climate Programme amb l'objectiu de desenvolupar noves varietats de poma i pera adaptades a les altes temperatures. En aquella època, els productors de fruita de Catalunya van observar que, degut a les condicions climàtiques, les varietats de poma i pera que s'havien cultivat fins a aquell moment tenien més dificultats per arribar a una qualitat òptima pel que fa al color, la textura i l'aroma en les condicions de cultiu de Catalunya. Divuit anys més tard, els resultats d'aquesta iniciativa de recerca i innovació comencen a donar fruit. El febrer del 2019 es va arribar a un acord amb l'empresa neozelandesa T&G Global, que es va incorporar a aquest programa com a sòcia estratègica per a la comercialització mundial de les llicències de les noves varietats de poma i pera.


Fora de la península Ibèrica, empreses com Waimea Nurseries (Nova Zelanda), TopFruit (Sud-àfrica), Dalival (França), Worldwide Fruit (Regne Unit) i Montague (Austràlia), duen a terme assajos de la varietat de poma HOT84A1, en què n'avaluen el comportament agronòmic i la qualitat.