Agricultura

Les mesures urgents per al camp es tramitaran com a projecte de llei

27/03/2020

El Congrés dels Diputats tramitarà finalment com a projecte de llei pel procediment d'urgència el reial decret llei aprovat el 25 de febrer passat pel Govern amb mesures urgents per combatre la crisi de rendibilitat del sector primari.


Els grups parlamentaris tindran ara un termini, més abreujat del normal, per poder aportar esmenes al text aprovat per l'Executiu. Aquesta mena de tramitació ha tingut el vot a favor de 186 diputats, 157 en contra i 6 abstencions. Prèviament, es va sotmetre a votació la convalidació del reial decret, que ha tirat endavant amb 208 vots favorables, 1 en contra i 141 abstencions.


En la seva intervenció aquesta tarda davant del Ple, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha indicat que el decret llei tindrà un "impacte positiu", tot i que l'oposició ho ha considerat insuficient per solucionar aquests problemes del sector primari.


Planas ha recordat les mesures principals de la norma, com la prohibició de vendre a pèrdues o l'obligació d'incloure el cost efectiu de producció com a factor per determinar els preus als contractes que, al seu parer, tindran un efecte "necessari" per fomentar el repartiment equitatiu del valor afegit en la cadena alimentària o la millora de la negociació entre les baules.


La "coincidència" en el temps de problemes "estructurals i conjunturals" han "conduït" a una "crisi" de preus en origen que ha provocat una resposta "urgent" per part del Govern, segons el ministre. Aquesta urgència ha justificat la necessitat d'aprovar-ho mitjançant un decret llei i no esperar a la transposició de la directiva comunitària sobre aquesta matèria, que suposarà modificar una trentena d'articles.


Les solucions no es podien retardar "ni un dia més" per a Planas, qui ha defensat que la normativa és fruit del "diàleg" mantingut amb "tots" els agents de la cadena alimentària i de les comunitats autònomes.


Són mesures encaminades a "millorar" el funcionament del sector, permetre la "pervivència" d'un medi rural "viu" i "reconèixer i dignificar la feina dels pagesos", ha destacat.