Agricultura
Agricultura

Les indemnitzacions al vinyar canari freguen els 150.000 euros en l'última campanya

13/11/2023

Agroseguro abona 148.000 euros en indemnitzacions als productors de raïm de vi de les illes Canàries pels sinistres registrats l’última campanya.

Destaca l’especial incidència dels danys per onada de calor i incendi a l’illa de La Palma, on prop del 100% de viticultors amb pòlissa en vigor durant l’última campanya va registrar sinistre i va rebre la indemnització corresponent.

En concret, els viticultors de La Palma van rebre 98.703€ euros per danys en 40 hectàrees sinistrades, repartides en vora de 900 parcel·les. La resta de les indemnitzacions abonades darrere l’última verema es reparteixen entre explotacions de vinya del sud de Tenerife i El Hierro, com també algun sinistre aïllat a Gran Canària, Lanzarote o La Gomera.

Són dades especialment cridaneres si tenim en compte que la línia de raïm de vi encara conserva un ampli marge de creixement des del 22% actual d’assegurament a l’arxipèlag. En el cas concret de La Palma, la implantació de l’assegurança se situa actualment en el 15% de la superfície.

En tot cas, el capital assegurat de vinyes a les illes Canàries s’ha incrementat progressivament durant els últims anys i ja se situa per sobre dels 4 milions d’euros en l’última campanya, un 17% més que el 2017. L’impuls a l’hora de contractar assegurances ve causat per la realitat climàtica actual, molt perjudicial per a la vinya per les temperatures cada vegada més elevades i els molt freqüents cops de calor i vent, o la bonificació del POSEI per als productors que tenen l’assegurança en vigor.

Els productors de raïm de vi també han viscut campanyes amb molt elevada sinistralitat a les illes Canàries, com l’any 2016 o 2022, amb indemnitzacions anuals per sobre els 400.000 euros, o els exercicis de 2021 o 2023, amb aproximadament 150.000 euros, respectivament.

El sistema espanyol d’Assegurances Agràries Combinades compta amb una línia d’assegurança específica per al vinyar de les illes Canàries. El primer període de subscripció, que inclou els mòduls d’assegurança més complets i els riscs més habituals (danys per vent, boira o cop de calor), es tanca el 20 de desembre vinent.