R+D+i

Les FoodTech Nations volen transformar la indústria

22/06/2021

El segon dia del congrés d'innovació alimentària Food 4 Future - Expo FoodTech 2021, que se celebrarà entre el 15 i el 17 de juny al Bilbao Exhibition Centre (BEC), ha acollit la primera edició de l'European FoodTech Nations Summit 2021, un fòrum que ha reunit regions europees pioneres en tecnologia alimentària perquè comparteixin les seves estratègies d'innovació i digitalització.


Bittor Oroz, viceconseller d'Agricultura, Pesca i Política Alimentària del Govern basc, ha inaugurat aquest fòrum posant l'accent en el principal projecte innovador d'Euskadi: "Hem creat Food Global Ecosystem, un projecte que engloba tots els centres tecnològics de la Basque Research Technology Alliance juntament amb NEIKER, AZTI i el Basque Culinary Centre per treballar de forma conjunta la digitalització de processos, la sostenibilitat i la gestió de les dades i del consum".


Una iniciativa que compta amb 60 empreses d'Euskadi que treballaran de forma transversal en 18 reptes, recolzant-se en 8 palanques de transformació, amb l'objectiu comú de buscar solucions innovadores, predir i anticipar-se a possibles problemes i afrontar l'alimentació del futur dels pròxims 15 anys.


D'altra banda, la consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient del Govern basc, Arantxa Tapia, ha ressaltat que el Food Global Ecosystem és un catalitzador d'inversió dels fons Next Generation, que té l'objectiu de "buscar l'excel·lència, la qualitat i la traçabilitat per ser alhora globals i locals, i ser capaços de competir en els dos àmbits de manera alineada".


D'altra banda, José Miguel Herrero, director general d'Indústria Alimentària del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha ressaltat l'impuls tecnològic necessari que ha d'adoptar la indústria alimentària per produir aliments més sans i segurs i adaptar-se a les noves formes de consum i als nous consumidors impulsats per la crisi sanitària.


En aquest sentit, Galícia compta amb dos projectes que presentarà als fons Next Generation, enfocats en polítiques de smart villages o pobles intel·ligents. La directora general de Desenvolupament Rural de la Xunta de Galícia, Inés Santé, ha explicat que aquests projectes estan especialitzats en gestionar de forma més eficient els recursos de pobles ubicats en zones rurals amb l'objectiu de dinamitzar i impulsar la recuperació econòmica d'aquestes àrees geogràfiques.


Navarra ha estat representada per Fernando Santafé, director general de Desenvolupament Rural de Navarra, que ha ressaltat els projectes de la regió enfocats en la transició energètica i climàtica de la indústria alimentària, i el desenvolupament, entre d'altres iniciatives, de plataformes que proporcionin informació sobre les condicions de sòl perquè els agricultors puguin gestionar millor la presa de decisions.


D'altra banda, el viceconseller de Desenvolupament Rural de la Junta de Castella i Lleó, Jorge Llorente, ha parlat de com la regió empra la tecnologia, la recerca i la innovació amb l'objectiu de reduir els costos i augmentar les qualitats organolèptiques, nutricionals i mediambientals dels productes locals, posant el focus en la seguretat alimentària