Indústria

Les exportacions agroalimentàries andaluses superen novament el seu rècord en valor econòmic amb 8.141 M?

26/08/2022

Les exportacions agroalimentàries andaluses continuen la tendència dels darrers anys amb un nou increment en les vendes que va arribar a superar els 8.141 milions d'euros els sis primers mesos del 2022. Això suposa un increment del 17,1% respecte del mateix període del any anterior, cosa que posa de manifest, per a la consellera d'Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Sostenible, Carmen Crespo, "una consolidació dels productes andalusos com a referents de qualitat i gràcies a la seva competitivitat".


Els increments dels costos de producció són un factor que cal tenir en compte en els moments actuals, però "fins i tot considerant aquest factor i la recuperació de preus d'alguns aliments respecte d'anys anteriors, resulta innegable que Andalusia ha aconseguit fidelitzar consumidors que es caracteritzen pel seu alt nivell d'exigència, que busquen que el producte sigui ric, sa i sostenible en els processos d'elaboració", ha recalcat Carmen Crespo. En qualsevol cas i tenint en compte el volum d'exportació, Andalusia ha portat a l'exterior gairebé 4,5 milions de tones de productes aquests sis primers mesos de l'any, cosa que confirma aquest volum, que ja era alt en anys anteriors.


Entre el gener i el juny del 2022, Almeria va tornar a ser la província més exportadora, amb un valor de vendes de 2.367 milions d'euros corresponents a més d'1,6 milions de tones de fruita i hortalisses principalment. En l'àmbit econòmic, l'increment del valor respecte del 2021 va ser d'un 15,4%. Mentrestant, d'aquesta suma final de les exportacions d'Almeria, un alt percentatge correspon, precisament, al sector hortofructícola, amb 2.269 milions d'euros. Aquest sector va acumular vendes en tota la regió els primers sis mesos del 2022 per valor de 4.542 milions d'euros, amb un augment percentual de l'11,3%.


El valor econòmic de les exportacions d'oli d'oliva continua creixent. Andalusia ha exportat, en totes les categories d'oli d'oliva, 1.642 milions d'euros, amb un increment del 26,8% comparat amb les exportacions de la primera meitat del 2021. Aquesta ha estat una altra de les qüestions de què la consellera s'ha congratulat, ja que considera que "es consoliden compradors i alhora s'augmenta en el nombre de mercats receptors, com es posa de manifest amb les 475.000 tones que es venen a l'exterior." Destaca especialment l'increment experimentat per Jaén, on les exportacions d'oli d'oliva van créixer un 60,8%.