Indústria

Les exportacions agroalimentàries andaluses creixen un 6,4 % en el primer semestre i freguen els 7.000 M?

23/08/2021

Les exportacions agroalimentàries andaluses segueixen oferint números de rècord en créixer un 6,4% el primer semestre del 2021 en comparació amb el mateix període de l'any anterior, i ja freguen els 7.000 milions d'euros. En concret, el valor de les vendes de productes agroalimentaris d'Andalusia a l'exterior ha assolit, des del gener fins al juny, els 6.953 milions d'euros.


La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible, Carmen Crespo, ha destacat el repunt registrat en el sector de l'oli d'oliva com un dels factors principals d'aquestes "xifres impressionants" que, al seu parer, són un "reflex fidel"que l'agro andalús"és una peça fonamental per a la recuperació social i econòmica d'Andalusia". "El sector agrari és un sector cabdal per a la comunitat andalusa", ha emfatitzat.


El creixement en el valor de les exportacions registrat al llarg d'aquest primer semestre en el sector de l'oli d'oliva ha estat clau. Des del gener fins al juny del 2021, les vendes d'oli d'oliva andalús a l'exterior han augmentat un 17,6% fins a arribar a un import de 1.294 milions d'euros. Aquest increment del valor de les exportacions es produeix, entre altres factors, gràcies a un preu més equilibrat d'aquest producte estrella i després que s'hagin eliminat els aranzels imposats pels Estats Units.


"L'oli d'oliva és un referent primordial de les exportacions andaluses per la seva gran qualitat i segueix sent la clau d'entrada per a molts altres productes agroalimentaris d'Andalusia al mercat exterior", ha subratllat la consellera, que ha ressaltat l'esforç que està fent el sector oleícola de la regió "per recuperar el protagonisme en els lineals nord-americans després de massa mesos afectat per uns aranzels injustos".


Juntament amb l'oli d'oliva, destaca el creixement del13,3% que ha experimentat el sector deles fruites vermelles fins a arribar als 1.186 milions d'euros. D'altra banda, el sector hortofructícola andalús ha aconseguit superar en aquest primer semestre els 4.000 milions (4,082M?) gràcies a un increment del 2,2%.


Creixement en totes les províncies


Totes les províncies andaluses han augmentat les exportacions agroalimentàries al llarg d'aquests sis primers mesos de l'any, si bé destaquen els creixements del 20,3% de Còrdova, fins a arribar als 547 milions d'euros, i del 24,3% de Jaén, que supera els 168 milions. Uns increments que estan lligats als bons resultats de l'oli d'oliva.


No obstant això, la província d'Almeria és la que lidera el rànquing amb unes exportacions que arriben als 2.050 milions d'euros (+ 3,3%), gràcies a un sector hortofructícola que és referent indiscutible en el mercat exterior per la qualitat dels seus productes. Després Almeria, hi ha la província de Sevilla, amb 1.400 milions d'euros (+ 6,3%) i Huelva, amb gairebé 1.181 milions d'euros (+ 7,8%), una xifra que se sustenta en la venda dels seus preuats fruits vermells.


També resulten cridaners els creixements del 6,4% registrat per la província de Cadis fins a arribar als 441 milions d'euros, i del 6,2% de Granada, que depassa els 487 milions. Pel que fa a Màlaga, la pujada és del 0,6% i se situa en els 678 milions d'euros.


Rànquing de productes i destinacions


Alemanya ocupa la primera destinació de les exportacions andaluses en aquest primer semestre de l'any amb 1.333 milions d'euros, i ha registrant un creixement del 3,2% en comparació amb el mateix període del 2020. Pel que fa al rànquing,França apareix en segona posició, amb 913 milions d'euros (+ 5,7%), i en tercera hi ha el Regne Unit, amb 687 milions d'euros, fet que suposa un descens del4,3% associat a l'efecte delBrexit. Itàlia ocupa el quart lloc de la llista, amb 656 milions i un augment notable del 25,5%.


El primer país comprador dels nostres productes agroalimentaris fora de la Unió Europea continua sent els EUA, que ocupa el setè lloc amb compres que arriben als 399millones d'euros (+ 10,1%). La Xina experimenta una pujada significativa del 18,9%, totalitzant adquisicions per valor de 160 milions d'euros, i ocupa el novè lloc en aquest rànquing.


El producte més venut en els primers sis mesos del 2021 va ser l'oli d'oliva verge extra, que creix de manera notable (un 16,1%) i arriba als 812 milions d'euros. El segueixen les maduixes, amb una pujada important del 16,5% (524M?), i els pebrots, que experimenten un increment de l'1,4% (516M?). Tomàquets, cogombres, oli d'oliva no verge, gerds i olives ocupen els llocs següents del rànquing de productes agroalimentaris andalusos més venuts a l'exterior.