Indústria

Les emprenedores rurals de Ruraltivity creixen més d'un 54 % en un any

16/06/2022

"L'última vegada que vam celebrar una Trobada Ruraltivity com aquesta (presencial i multitudinària) va ser just abans de l'inici de la pandèmia", va recordar Teresa López, presidenta de la Federació d'Associacions de Dones Rurals (FADEMUR), a l'inici de l'esdeveniment que va tenir lloc al saló d'actes cedit per CaixaBank del seu edifici a Porta d'Europa (conegut com a torres Kio).


Davant de 300 dones rurals emprenedores, representants de la Fundació PepsiCo i nombroses personalitats, la presidenta de FADEMUR va resumir la feina feta dins de la llançadora Ruraltivity durant el darrer any. "Estem acompanyant 327 projectes a 238 municipis rurals de 10 comunitats autònomes", va assenyalar López. Això suposa un increment d'un 54,24% des del mes de juny del 2021, quan formaven part de la llançadora 212 emprenedories.


Des de FADEMUR van explicar que aquest creixement "espectacular" també ha reflectit el suport de la Fundació PepsiCo, entitat amb què FADEMUR va establir una aliança el mes d'octubre passat en pro de la seva llançadora.


"Té tot el sentit que aquesta Fundació lligada a una empresa agroalimentària hagi volgut donar suport a una iniciativa com Ruraltivity", diuen des de FADEMUR, i indiquen que les emprenedories del sector agroalimentari són les més nombroses de les que impulsen: un 37% del total.


Tot i això, les responsables de Ruraltivity s'enorgulleixen que les dones rurals "són creatives i lluitadores, per la qual cosa moltes busquen la diversificació de l'economia dels seus pobles perquè els seus projectes siguin la millor arma contra el despoblament". D'aquesta manera, dins de Ruraltivity és possible trobar negocis rurals de tota mena, des de transport fins a turisme passant per consultoria o educació. Això sí, volen destacar aquells projectes enquadrats dins del sector de l'oci, l'esport i la cultura, el 6%, per "com en són d'importants per a la qualitat de vida rural, la identitat i la vertebració dels pobles".


Per acabar, l'organització assenyala que el 40% dels projectes de Ruraltivity estan liderats per dones menors de 40 anys i el 66% es localitzen en municipis de menys de 5.000 habitants. Segons ha remarcat la presidenta de FADEMUR des de l'escenari, "que aquests projectes tirin endavant és estratègic per als seus pobles i per al país". I no és una afirmació menor, ja que a Espanya hi ha algunes zones rurals que tenen una densitat demogràfica menor que Lapònia, cosa que representa un greu problema ambiental, econòmic i social.