Ramaderia

Les barreres per al creixement de la carn sintètica

28/11/2019

La carn sintètica, obtinguda al laboratori, s'enfronta a barreres de diversa índole i a la reticència de no ser natural a ulls del consumidor per assegurar-ne l'èxit en el futur, segons ha assenyalat el vicepresident de la companyia Elanco a Europa del Sud, Juan Pascual.


Així ho ha assegurat avui durant la seva intervenció en el VI Fòrum Internacional organitzat per la Interprofessional del Porc de Capa Blanca (INTERPORC), en la qual ha analitzat si la carn que s'obtingui al laboratori serà una amenaça o una oportunitat per al sector en el futur.


Actualment, l'1 % del consum de carn correspon a alternatives que ja existeixen als lineals dels supermercats, com les vegetals, i s'espera que aquest percentatge pugi al 10 % el 2029, com recull un estudi recent de Barclays.


L'impuls de la carn sintètica depèn del fet que se superin algunes "barreres", com el cost econòmic (la primera hamburguesa creada en un laboratori va costar 300.000 dòlars) o la dependència actual del sèrum fetal boví, ric en nutrients i factors de creixement, però que exclou els vegans de consumir-ne, ha subratllat Pascual.


També és un hàndicap per a aquesta carn artificial la dependència, per obtenir-la, de cèl·lules amb capacitat de rèplica duradora en el temps "semblants a les tumorals", o la taxa d'emissió de gasos contaminants (més elevada que la del vacum, segons un estudi recent de la Universitat d'Oxford), cosa que pot generar reticències en el consumidor.


"La percepció com a no natural és el que més rebuig genera sobre aquesta tecnologia", ha incidit aquest expert. D'altra banda, el professor de Biotecnologia de la Universitat Politècnica de València, José Miguel Mulet, ha afirmat que el sector del porcí té un "problema" de comunicació a l'hora de rebatre informacions negatives que són, alhora, les més habituals perquè generen "impacte mediàtic".


El director general d'INTERPORC, Alberto Herranz, també ha fet referència a la carn sintètica: un producte que genera "moltes incerteses" en aspectes com els sanitaris o de seguretat alimentària, però que "és una realitat" que cal assumir. Herranz ha ressaltat el repte al qual s'enfronten per abastir la forta demanda actual a causa dels casos de pesta porcina africana (PPA) al sud-est asiàtic i als augments de consum previstos per a les dècades vinents, amb una població mundial creixent.