El president del Consell General de Col·legis de Veterinaris d'Espanya, Juan José Badiola, ha alertat aquest dimecres sobre la pesta porcina i la febre aftosa, les dues "grans amenaces" de la sanitat animal a Espanya, malalties que, si es declaressin, suposarien una "gran catàstrofe" per al país. Ho ha assenyalat en declaracions als periodistes a la capital salmantina abans de participar, juntament amb la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Esperanza Orellana, al fòrum de La Gaceta de Salamanca "Benestar animal: ètica i economia de la nova producció ramadera".
En la seva condició de catedràtic de Patologia Animal de la Universitat de Saragossa i com a conseqüència del "món global en què estem", s'ha referit a les "dues grans amenaces" que té Espanya en matèria de sanitat animal i que són la pesta porcina africana, amb gran incidència al sudes asiàtic i la febre aftosa, al Magrib. Ha recordat que la primera és a la fauna silvestre i encara que "sembla que s'està controlant", per a Espanya seria una "gran catàstrofe econòmica, perquè som el primer productor d'Europa en bestiar porcí i perquè estem venent arreu del món, sobretot a Àsia".
No obstant això, ha confiat que la pesta porcina africana "no vingui perquè" no hi ha vacuna i "si tens la malaltia se't tanquen les fronteres i no pots exportar". Per a Badiola, l'amenaça de la febre aftosa "no és tan greu" i ha confiat que "no arribi, perquè quan ho fa també es tanquen totes les fronteres".
Pel que fa al benestar animal, l'ha considerat com "una demanda social i una obligació legal", per la qual cosa la Comissió Europea ha legislat "molt" en aquesta matèria. S'ha mostrat partidari d'acceptar els canvis i "convertir-los en oportunitats" conscient de la reacció "una mica recelosa" en un primer moment. En aquest sentit, ha assenyalat que tant els productors com els industrials i les cadenes de distribució s'han adonat que el benestar animal és "un fenomen social i que és millor anar-hi a favor que en contra, perquè els consumidors estan pendents d'aquesta qüestió". Respecte de la implantació a Espanya, ha estimat que s'ha anat implantant "gradualment" i que ha donat "bons resultats", tot i que "encara falta algun coneixement científic bàsic". Ha insistit que el benestar animal és "una qüestió de lògica i de sentit comú; es tracta d'anar a favor del comportament normal del animals" i ha dit que molts sectors s'ho han pres com "un avantatge competitiu", tenint en compte que Espanya cada vegada exporta més i que molts països introdueixen aquesta exigència.
D'altra banda, la directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació s'ha referit a la complexitat del benestar animal, en tant que hi conflueixen "interessos i opinions no només des del punt de vista econòmic, sinó també ètic, polític, social i fins i tot religiós". S'ha mostrat convençuda que el sector ramader "té interioritzada la necessitat de conviure amb el benestar animal", una exigència que, al seu entendre, cal assumir "no com un cost, sinó com una inversió, perquè el que està en joc és el futur de la ramaderia i el consum de productes d'origen animal ". S'és "plenament conscient d'aquesta realitat", ha reflexionat, alhora que ha advocat per "comunicar que la legislació europea en matèria de benestar animal és la més exigent del món i és bo que els ciutadans i els consumidors ho sàpiguen". Ha assenyalat que malgrat que els espanyols tenen fama de ser menys respectuosos amb el benestar animal, la realitat és que Espanya ha estat un dels primers països a aplicar les normatives obligatòries. " Sempre hem de buscar nous reptes i mai no hem de pensar que ho estem fent molt bé, però tampoc cal demonitzar-ho, ni pensar que perquè som espanyols som cruels", ha conclòs Orellana. EFEAGRO