Pesca

Les aigües de Somàlia ja només volen pescadors

16/12/2019

A Somàlia, els anys en què els pirates segrestaven davant de les seves costes fins a una trentena de vaixells al mes queden lluny; els ports ara estan plens de petites embarcacions pesqueres que s'endinsen a pescar cada dia en un dels mars més rics del món.


En una platja de Boaso, ciutat de la regió semiautònoma de Puntland, al nord del país, un petit vaixell descarrega de manera incessant galledes amb peix, mentre una vintena de venedores exposen el producte a la mateixa sorra blanca.


A l'horitzó s'albiren una desena d'immensos vaixells de càrrega que salpen amb bestiar des de Somàlia cap a la península Aràbiga; o que desembarquen mercaderies importades en un des principals ports del país.


A la part més propera de la costa, no hi ha cap pesquer; la mar està agitada al golf d'Aden.


La flota pesquera de Bosaso, formada per entre 600 i 700 vaixells petits i artesanals, té el luxe de treballar en una mar plena de tonyina vermella, sorell i llagostes de la millor qualitat, però malgrat tot, les captures somalis són tot just un terç de les que fan vaixells estrangers en aquestes mateixes costes.


"La raó per la qual Bossao ha esdevingut un dels ports i pobles pesquers principals és pel pas migratori de la tonyina", explica a Efe el funcionari de pesca de l'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), Yusuf Yusuf.