Les 15 millors empreses emergents de tecnologia agroalimentària busquen sinergies amb les empreses del sector per impulsar la digitalització

12/07/2023

El programa AgroBank Tech Digital INNovation, impulsat per AgroBank i Innsomnia Accelerator, ha clausurat la seva primera edició al Match Day, un esdeveniment que ha reunit les 15 empreses emergents més capdavanteres del sector agrotecnològic a nivell nacional i internacional amb les grans empreses del sector agroalimentari per poder fer match i generar sinergies.

Les instal·lacions d'Innsomnia, a la Marina de València, han acollit el tancament de la iniciativa que va començar l'octubre del 2022 i que va aconseguir reunir, en un primer moment, 154 empreses emergents capdavanteres al sector, i li va permetre posicionar-se com la comunitat més gran en l'ecosistema agrotecnològic a Espanya.

La directora territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia, Olga García, ha intervingut al Match Day, l'acte de cloenda de la primera edició de l'AgroBank Tech Digital INNovation, juntament amb Carlos Seara, director de Xarxa AgroBank, Isabel Bombal, directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària del MAPA i Salvador Navarro, president de la CEV i vicepresident de la CEOE.

El programa d'acceleració té el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i de l'ecosistema empresarial.

Les 15 empreses emergents, protagonistes de l'acte, han tingut l'oportunitat de fer un pitch final on plasmar les seves idees, iniciatives i inquietuds i poder aconseguir fer match amb les grans empreses del sector agroalimentari que estaven atentes a la presentació dels seus projectes. Totes presenten solucions eficients davant dels nous reptes a què s'ha d'enfrontar el camp com la seguretat alimentària, la lluita contra el malbaratament d'aliments, el monitoratge del camp, el control de plagues, l'eficiència hídrica, el desenvolupament de venda a través del comerç electrònic agrari o la innovació aplicada a la sostenibilitat per millorar el desenvolupament rural.

La primera a intervenir ha estat Bleecker Technologies, d'origen murcià, i després Libelium, una spin-off de la Universitat de Saragossa; Digitanimal, la seu principal del qual es troba a San Fernando de Henares (Madrid); Smallops, fundada a Badajoz; Agricolus, procedent d'Itàlia; Abastores, d'origen nacional; Widhoc Smart Solutions, S.L., l'equip del qual es crea a la Universitat de Cartagena (Múrcia); BloomX, original de Rishpon (Israel); Biyectiva, S.L., de la Regió de Múrcia; Ioland, creada a Torrent (Comunitat Valenciana); InnoPlant-Tecnología e Investigación Agrícola, S.L., d'origen granadí; Digital Data Farm, S.L., una spin-off de la Universitat Politècnica de Cartagena; Innogant, procedent de Lugo; IPMWise, que neix com a spin-off de la Universitat de Lleida, i finalment, el temps de pitch va ser clausurat per l'empresa emergent Bio2Coat, S.L., que va ser fundada per investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Finalment, després de l'acte més institucional, empreses emergents i empreses del sector agroalimentari s'han pogut conèixer millor i intercanviar idees en el temps dedicat al networking. El terrat de les instal·lacions d'Innsomnia s'ha convertit en un mercat agrotecnològic i totes les empreses emergents han pogut mostrar els seus productes als estands personalitzats; la majoria s'han endut més d'un match amb les diferents companyies que hi eren presents.

AgroBank Tech Digital INNovation

La iniciativa AgroBank Tech Digital INNovation s'ha posicionat com el programa d'innovació oberta més gran per al sector agroalimentari a Espanya. Durant tres mesos, s'ha ajudat les 15 empreses emergents incubades a madurar, créixer, desenvolupar-se i escalar-ne el nivell de maduresa tecnològica (TRL).

Entre els eixos principals sobre els quals gira el programa AgroBank Tech Digital INNovation, cal destacar la col·laboració publicoprivada i el desenvolupament tecnològic, dos dels objectius que vol implantar aquest ecosistema mitjançant l'ús de la IA, la biotecnologia, el blockchain o la robòtica.

AgroBank Tech ha desenvolupat tant masterclass grupals com assessorament i mentories individualitzades personalitzades sobre elements útils com la comunicació, la validació del model de negoci, el suport financer, la cerca d'inversions i l'ampliació d'equips.

Finalment, les empreses emergents finalistes han tingut l'oportunitat de donar-se a conèixer en diversos espais durant aquest temps, entre els quals destaca el Food4Future Bilbao FoodTech World Summit 2023, una iniciativa que compta amb la col·laboració del MAPA i les directrius del PER Agroalimentari.