Indústria

L'e-commerce i els supermercats regionals, els canals que més creixen el 2020

18/11/2020

El sector del gran consum ha crescut en valor un 13,7% en las primeres 40 setmanes de l'any, fins al 4 d'octubre, segons la consultora líder en panels de consum Kantar. L'evolució de les compres està marcada per un consumidor que visita menys les botigues, on la freqüència de compra cau un 3,2%, però els clients carreguen els cistells fins a un 14,6% més. Aquests valors en la freqüència de compra, que van arribar al mínim en el primer confinament, són molt constants des de juny i no han tingut una clara recuperació durant l'estiu o en la tornada a l'escola.


A més a més, el consumidor ha repartit més que mai aquestes visites entre les diferents opcions que els ofereix el retail espanyol i, després dels primers nou mesos de l'any, destaquen dos estils de compra: d'una banda, la proximitat física i la proximitat dels supermercats regionals i, de l'altra, la practicitat i la seguretat del comerç electrònic.


Pel que fa a l'e-commerce de gran consum, ha trencat les barreres durant el 2020; el creixement constant l'ha portat a arribar una quota anual rècord del 3,6%, i això suposa un increment en despesa de gairebé un 60% en comparació amb el 2019.


Cal destacar tres fites entre les moltes que s'han aconseguit aquest any pel canal. En primer lloc, l'e-commerce aconsegueix generar hàbit per primer cop en el mercat espanyol, en incrementar-ne la freqüència de compra un 27%; d'altra banda, trenca la barrera dels majors de 50 anys, que incrementen el seu pes en el canal al mateix ritme que els joves, i, finalment, es consolida com un fenomen que es manté en el temps, ja que les quotes que estem observant en l'estiu i en la tornada a l'escola són 1,2 punts superiors a les dades prepandèmia.


Els supermercats regionals es consoliden com a opció de compra


Dins de la gran distribució, els tres primers grups continuen cedint quota el 2020. Aquest fet és comú en pràcticament tots els mercats occidentals, en trobar-nos amb un mercat més gran però també més repartit. No obstant això, cal tenir en compte que l'increment de volums que han generat les llars espanyoles permet que tota la distribució estigui en nivells positius.