Innova R+D+i

L'aposta de la cooperativa Cobadú per donar el millor servei als socis

19/06/2020

En el vessant agrícola, Cobadú proporciona als socis les llavors que després es convertiran en les collites que també comercialitza la cooperativa. A més, ofereix multitud de productes i serveis, com la distribució de gasoil, adobs, productes fitosanitaris, maquinària de sembra directa, etc., i els presta assessorament tècnic amb una important xarxa d'enginyers que segueixen el desenvolupament dels conreus des de l'origen.En ramaderia, la seva activitat més important és la fabricació de pinsos compostos, a més de la comercialització de les produccions dels seus socis de vacum, oví, porcí i llet.Per donar-los suport en el dia a dia a les granges, té un ampli equip de veterinaris que presten serveis tècnics, d'assessorament en nutrició, realització d'anàlisis clíniques o valoració de sementals. Durant aquests últims anys, Cobadú ha anat augmentant la xifra de negoci ?345 milions d'euros el 2019, un 3 % més? i nombre de socis, com també expandint-se territorialment.


El seu director general, Rafael Sánchez Olea, comenta on té posat el límit d'aquest creixement la cooperativa:


"Des de l'inici de la nostra activitat, el 1982, hem anat incorporant nous socis, tant de les zones d'origen de la cooperativa com de províncies limítrofes de Castella i Lleó, Extremadura i la zona centre del país, a més de comptar amb un col·lectiu molt important a Portugal. El límit de la nostra cooperativa està en l'equilibri que hi pugui haver entre el punt de fabricació, les matèries primeres de les quals disposem i la distància. En definitiva, que puguem continuar sent eficients en totes les activitats que duem a terme i que continuem oferint als socis productes i serveis de qualitat a preus adequats".

 Així mateix, Cobadú va ser reconeguda fa una mica més de dos anys com a entitat associativa prioritària (EAP) pel Ministeri d'Agricultura, un reconeixement que va suposar un impuls molt important a tota la cooperativa i la culminació de la feina ben feta durant aquests 38 anys, que els permetrà, segons el director general, fer inversions ja previstes en un temps d'execució menor."Sempre hem tingut clar que la inversió constant és una cosa fonamental per créixer i dimensionar-nos, per això, totes les inversions que teníem previstes a mitjà-llarg termini les hem pogut avançar. Les que s'estan fent aniran sempre en la línia de la cooperativa, centrant-nos en les necessitats dels socis".En aquest sentit, la cooperativa té obertes línies d'innovació i desenvolupament per assentar la seva expansió sectorial i territorial, sempre en contacte permanent amb les universitats, grups de recerca, institucions públiques i empreses. En concret, duu a terme multitud de projectes des del seu departament de Nutrició i Qualitat enfocats a millorar la qualitat i la presentació dels pinsos.


En el sector agrícola, Cobadú està immersa en una iniciativa per dur a terme la deshidratació de la remolatxa per fer-la servir en l'alimentació d'animals monogàstrics i remugants.