Agricultura

L'agricultura familiar i la ramaderia per a formatge, les més afectades pel foc de les Canàries

21/08/2019

L'agricultura familiar dedicada a la producció per a autoconsum o la venda local i petites explotacions ramaderes d'oví, cabrú i boví centrades en l'elaboració de formatges són les més afectades per l'incendi que ja ha arrasat més de 10.000 hectàrees a l'illa de Gran Canària.


Les organitzacions agràries consultades per Efeagro han coincidit que es tracta de petites produccions, pròpies d'una orografia muntanyosa com l'afectada pel foc. El president a Las Palmas de l'organització agrària Asaja, Roberto Goiriz, ha assenyalat que elsconreus familiars de patates, vinya i arbres fruitershan estat els més perjudicats. No obstant això, el foces manté llunyde lesgrans extensions a la zona sud i sud-estde l'illa dedicades a laproducció de plàtan, tomàquet i cogombre.


L'incendi també està afectantpetites parcel·les amb animals d'aptitud làctia (oví, cabrú i boví), que ens molts casos s'han hagut d'evacuar. A Asaja han indicat que és aviat per poder fer una avaluació dels danys i les conseqüències econòmiques, i esperaran que "s'acabi aquesta catàstrofe" per oferir les primeres estimacions.


El president de COAG Las Palmas, Rafael Hernández, ha informat que l'impacte en els conreus no ha estat tan rellevat pel fet que l'incendi s'ha produït en unperíode entre collites, tot i que en algunes parcel·les s'estava acabant de recollir patates. Hernández ha estimat que la ramaderia s'ha endut la pitjor part, ja que, tot i que no hi ha hagut mort d'animals, molts s'han hagut d'evacuar. Segons els seus càlculs,uns 700 caps de cabrú; 200 d'oví i un centenar de vaques s'han vist afectats. Igual que Asaja, COAG ha considerat queencara és prematur fer un balanç dels danysque ha causat al camp aquest incendi, atès que continua viu.