R+D+i

La Junta d'Andalusia participa en un nou projecte europeu de recerca de malalties en hortalisses

12/07/2021

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible andalusa, a través de l'Agència de Gestió Agrària i Pesquera d'Andalusia (AGAPA) participa en un nou projecte de recerca. Es tracta de Virtigation, un dels tres únics que ha aprovat la Unió Europea en l'última convocatòria del Programa de recerca i Iinovació i que té un pressupost de 7 milions d'euros, finançats al 100% pel programa europeu Horizon 2020.


Virtigation té com a objectiu abordar les malalties víriques emergents en tomàquets i cucurbitàcies (carbassó, cogombre, meló i síndria) per mitigar els riscos de virus, com ara el begomovirus i tobamovirus. Mitjançant la millora de mètodes i estratègies es vol arribar a la detecció primerenca, la prevenció i el control de les malalties provocades per aquests virus.


Les recerques se centren en el cultiu de les hortalisses més produïdes, com el tomàquet i les cucurbitàcies, que es veuen afectats per virus que provoquen un descens de la fotosíntesi, de la quantitat d'hormones de creixement i del nivell de nutrients a la planta, i això provoca enormes pèrdues de productivitat. Alguns virus poden incidir en fins al 90% dels individus d'una plantació, i això pot arribar a ocasionar pèrdues en la collita que oscil·len entre el 15% i el 65%. Amb el desenvolupament del projecte s'espera reduir aquestes pèrdues en un 80% i implementar mesures per aconseguir una resistència natural als virus més alta que garanteixi una millora de la qualitat i seguretat dels aliments.


El projecte ja disposa d'una estructura de funcionament després de la reunió de llançament en què ha participat AGAPA i que ha servit de presentació dels diferents treballs que s'abordaran durant el projecte per cadascun dels socis. Aquesta reunió de llançament ha comptat amb la participació de representants de l'Agència Europea de Recerca (REA) i de dos direccions generals de la Comissió Europea (DG AGRI i DG SANTE).


AGAPA orientarà els seus treballs principalment a intercanviar coneixements i a fomentar la participació de les parts interessades (agricultors, empreses de llavors, tècnics o associacions) i en la creació de xarxes amb altres projectes de recerca, iniciatives i cadenes finançades per la Unió Europea sobre aquesta temàtica. Per aconseguir-ho, s'establiran 9 xarxes de treball multiregionals que coordinarà una institució de Bèlgica, Espanya, Itàlia, Gran Bretanya, Holanda, Alemanya, França, Luxemburg i Àustria. A Espanya la responsable serà AGAPA. La participació d'Andalusia permetrà que els productors hortícoles d'aquesta comunitat puguin conèixer de primera mà les eines i solucions que es desenvolupin.


El projecte Virtigation compta amb la participació de 21 socis procedents d'11 països i tindrà una durada de 4 anys.