Tot i que cap activitat humana és aliena als impactes del canvi climàtic, l'agricultura n'és una de les més vulnerables. L'augment de les temperatures és un factor que afavorirà algunes regions agrícoles a mesura que s'hi vagin assolint unes condicions òptimes perquè prosperin determinats conreus, però si tenim una perspectiva global, tot fa pensar que les consequ?ències seran més negatives que no pas positives. Segons alguns estudis, la productivitat agrícola pot caure un 30 % a finals de segle, mentre que la població mundial continuarà creixent, cosa que posa en risc la seguretat alimentària.
No cal recórrer a les projeccions del clima futur per comprovar que, a hores d'ara i a casa nostra, està començant a actuar el canvi climàtic al sector agrícola. Conreus tan importants per a la nostra economia com l'olivera, la vinya o els cítrics ja estan patint les consequ?ències de l'escalfament global en les seves múltiples formes: onades de calor, hiverns més suaus, irregularitat pluviomètrica pronunciada, impacte creixent de les sequeres, major frequ?ència i magnitud dels fenòmens meteorològics adversos... Massa impactes en poc temps, cosa que dificulta molt l'adaptació al nou escenari climàtic.
La suavitat dels hiverns està afeblint els crítics, ja que la pell no arriba a tenir la consistència que proporcionen les hores de fred adequades i, per tant, aguanten menys temps en bon estat. Això ja es reflecteix en una important caiguda de vendes fora d'Espanya. En poc menys de 20 anys les exportacions de clementines als EUA han caigut un 85 %, amb les pèrdues consegu?ents per al sector. La vinya i l'olivera, malgrat la gran capacitat que tenen de resistir l'estrès hídric i les altes temperatures, també estan obligant els productors de vi i oli a moure fitxa. A causa de l'excés de calor, la verema s'avança cada vegada més i els vins van adquirint més graduació. Els amos dels cellers hauran de començar aviat a conrear vinya en zones situades més al nord o més elevades si volen continuar oferint uns vins semblants als que han estat fent fins ara. Pel que fa a l'olivera, la calor mai no li ha fet mal, però ara s'ha d'enfrontar més sovint a la falta de pluja. L'última sequera (2016-2017) va fer estralls en la producció d'olives.
Els pagesos estan començant a reaccionar davant de la nova realitat climàtica, però s'estan trobant amb un problema d'adaptació, ja que el canvi climàtic és massa ràpid; ha començat a agafar embranzida i es continuarà accelerant. Frenar el canvi climàtic ha de ser la nostra prioritat.