Per als que fa dècades que treballem braç a braç amb les empreses que representen les diferents baules de la cadena agroalimentària no ha estat cap sorpresa veure que han estat capaces de fer front a una crisi tan dramàtica com imprevisible. I és que en un context realment complex la cadena agroalimentària ha mostrat solidesa, eficiència i sentit de la responsabilitat, fent una gran tasca social.
Convé recordar que la incertesa creada per la declaració de l'estat d'alarma a tot el país a mitjan mes de març va provocar, durant les primeres jornades, compres d'acaparament per part dels consumidors. No obstant això, gràcies a l'esforç i l'eficiència del conjunt de la cadena de valor ?des del sector primari fins a la distribució?, el sector agroalimentari va demostrar que el proveïment estava assegurat, i va tornar així la tranquil·litat a les llars espanyoles.
Avui, a més, sabem que no només la cadena de subministrament va funcionar fins i tot en els moments més tensos, sinó que a més vam superar aquesta difícil prova amb nota. Així ho confirma el baròmetre sobre ruptura d'estoc, elaborat per AECOC en col·laboració amb Nielsen, que mostra que la distribució espanyola té les millors ràtios d'Europa en disponibilitat de productes a les botigues durant la crisi de la COVID-19.
Els aprenentatges del sector alimentari són, a més, claus perquè la resta de sectors ?en especial, el comerç no alimentari i també l'hostaleria, que fa de motor econòmic i que, a més, té un clar efecte tractor per al conjunt de l'alimentació? afrontin la tornada a l'activitat amb total garantia per a empleats i clients. Un objectiu clarament prioritari en aquesta nova realitat, on el consumidor té un enorme problema de confiança i on buscarà, fonamentalment, experiències segures.
A AECOC tenim clar que la nostra economia i la nostra societat afronten una situació d'excepcionalitat, i que després del "xoc d'oferta" provocat pel tancament de negocis haurem d'afrontar un "xoc de demanda" fruit del pla de desescalada, la reducció de la renda disponible i la caiguda de l'índex de confiança del consumidor. Per això, estem treballant per assegurar la viabilitat dels sectors més afectats per aquesta crisi, buscant preservar no només la liquiditat a curt termini, sinó també la solvència de les empreses a mitjà i llarg termini.
Els estudis d'AECOC indiquen que, un cop superada la crisi, tindrem un consumidor que controlarà més les despeses, buscarà ofertes, comprarà més productes de proximitat, però també valorarà més el compromís de les empreses amb la societat i l'entorn en què opera. I en això també el gran consum ha fet gala d'un lideratge exemplar a l'hora de donar suport a la comunitat, als seus treballadors i als col·lectius més vulnerables. La gestió de la COVID-19 està suposant un desafiament majúscul per al nostre sistema sanitari, institucions, economia i societat, però també ha servit per mostrar el valor d'una cadena agroalimentària segura, eficient i, a més, solidària.