Ramaderia

IRTA i NEIKER creen un segell de benestar animal

03/10/2019

En un comunicat conjunt, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'Institut Basc de Recerca i Desenvolupament Agrari (NEIKER-Tecnalia) han detallat que aquest segell ?WelfairTM? es crea per a les principals espècies ramaderes orientades a la producció d'aliments: boví, porcí, oví, aus de corral i de posta, i conills.


D'acord amb les seves dades, els protocols d'avaluació els ha ratificat un consorci de científics de la Unió Europea en dos projectes europeus (Welfare Quality i Animal Welfare Indicator, AWIN)


Segons els instituts, aquesta certificació avala davant del consumidor que els animals han viscut i s'han sacrificat monitoritzant-ne el benestar.


Els quatre principis bàsics en què es fonamenta el benestar animal són ?han recordat? una bona alimentació (lliures de set i desnutrició); un bon allotjament (amb llibertat de moviments, confort tèrmic...); un bon estat de salut (absència de dolor i malaltia), i un comportament amb una conducta social positiva.


Per a l'investigador de l'IRTA Antoni Dalmau, "entre els consumidors de productes d'origen animal hi ha una clara motivació de poder triar productes més ètics que intentin plasmar els avenços científics en el consum del dia a dia".


Des de NEIKER, Inma Estevez, ha al·ludit al "desenvolupament de les primeres aplicacions per a dispositius mòbils a escala mundial per avaluar el benestar animal a la granja. Aquestes eines permeten, a més, analitzar in situ i immediatament les dades perquè el ramader conegui els resultats de l'avaluació"