R+D+i

Investiguen una vida útil més llarga en la cirera aragonesa

03/08/2020

Un equip d'investigadors coordinat per l'Estació Experimental d'Aula Dei (EEAD-CSIC) busca la manera d'obrir nous mercats de venda per a la cirera aragonesa, principalment l'asiàtic.


El grup de cooperació Cereza+i, creat dins del www.aragon.es/-/programacion-de-desarrollo-rural#:~:text=Arag%C3%B3n%202014%2D2020-,El%20Programa%20de%20Desarrollo%20Rural%20(PDR)%20de%20Arag%C3%B3n%202014%2D,competitividad%20del%20sistema%20agroalimentario%20como" target="_blank" rel="noopener">Programa de Desenvolupament Rural per a l'Aragó 2014-2020, ha aconseguit cofinançament a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per valor de 106.500 euros.


Ara treballa per posar en valor l'alta qualitat de la cirera espanyola com a producte exportable a països de fora de la Unió Europea, com la Xina, on està creixent de manera considerable l'interès per aquest producte. Actualment, Espanya ocupa el quart lloc a escala global en volum d'exportació, amb una producció d'entre un 25 % i un 30 %, informa l'Estació Experimental en una nota de premsa.


La Unió Europea és el mercat principal per a les cireres d'Aragó i d'Espanya, que es transporten per terra o aire, en un espai breu de temps. Amb el projecte Cereza+i es pretén arribar a mercats més llunyans per transport marítim, en un termini de temps fins a la destinació final d'uns 30 dies, mantenint la qualitat i la vida útil de la fruita.


Cereza+i és un projecte integrat per cinc socis que, a més de l'Estació Experimental d'Aula Dei, aporten la seva experiència en el sector, i el coneixement científic l'aporten el parc Científic-Tecnològic d'Aula Dei (PCTAD), l'Associació de Productors El Compromiso, PAINTEC i Cardona y Celma, tots els quals tenen com a objectiu de referència gestionar de manera eficient els recursos naturals i protegir el medi ambient.


El projecte sorgeix com una necessitat del mercat nacional actual, que demana més exportació de productes a causa de l'elevada producció de cirera al nostre país. L'excel·lent qualitat del producte fa que tingui demanda de mercats tan importants com l'asiàtic, la llunyania del qual obliga a establir noves estratègies agronòmiques i de conservació, a més de l'ús de tecnologia 4.0 per assegurar que la fruita arriba en el millor estat possible a la destinació final.


El conreu de la cirera, com el d'altres fruiters, es veu afectat negativament per nombrosos factors mediambientals que provoquen minves econòmiques substancials al sector.