R+D+i

Investiguen com combatre els fongs de la fusta de la vinya

20/08/2019

La Cooperativa Jesús del Perdón-Bodegas Yuntero de Manzanares (Ciudad Real) està desenvolupant un projecte d'R+D+I per pal·liar les malalties de la fusta de la vinya, anomenades EMV, el problema sanitari més gran d'aquest conreu.


Les feines que s'estan fent consisteixen a aplicar compostos naturals per estimular el sistema natural de defensa de les plantes i que, a més, poden incrementar la qualitat del vi obtingut, ha informat la cooperativa en una nota de premsa.


Els primers resultats i avenços del programa s'han presentat a Manzanares durant la celebració de la primera edició de les jornades "Inducción de las defensas para mitigar las enfermedades de la madera de viña", que ha congregat més de 150 tècnics i pagesos procedents de diversos punts de Castella-la Manxa i d'Andalusia.


Els assajos del programa, que estan en el segon any d'execució ?dels tres que dura?, es fan en dues parcel·les propietat de la Cooperativa Jesús del Perdón-Bodegas Yuntero, que sumen untotal d'onze hectàrees i que tenen vinyes de les varietats airén icencibel(ull de llebre). L'enginyer tècnic agrícola del departament de Serveis Agraris de Bodegas Yuntero, Juan Manuel Jiménez Castro, ha explicat que l'objectiu d'aquestes proves és "aconseguir estimular l'activitat de la quitinasa per la mateixa planta, mitjançant la utilització de mananooligosacàrids ?provinents de la paret cel·lular de llevatsSacharomyces cerevisiae? per produir una resposta immune que activi el sistema natural de defensa de les plantes".


Aquests compostos són totalment naturals i substitueixen els químics i aplicats a les plantes; a més, poden tenir "un efecte positiu sobre la producció de compostos fenòlics que poden incrementar la qualitat del vi", ha assenyalat Jiménez.


Durant el primer any del programa es van fer diferents assajos fins que van trobar la dosi més efectiva dels compostos que calia aplicar, i durant aquest segon any s'està determinant la freqüència de l'aplicació dels productes. Un cop determinada la dosi i la freqüència, durant el tercer any es treballarà sobre sis parcel·les en plena producció. Tres de les parcel·les es tractaran amb compostos, i les altres tres, no, a fi d'observar les diferències i analitzar-ne els resultats.


"Fins ara s'ha aconseguit reduir la malaltia de la fusta dels ceps (EMV), amb la millora consegüent de l'estat sanitari del conreu, i s'ha observat un augment en la qualitat del vi (antioxidants i polifenols), a més d'un increment de l'homogeneïtat i de la producció", ha explicat.


Els treballs s'estan desenvolupant en col·laboració amb diverses empreses i institucions dedicades a la recerca i el desenvolupament del sector agroalimentari, como Alltech Crop Science i la Universitat d'Extremadura.