Agricultura
R+D+i

Investigadors del CSIC desenvolupen una aplicació que permet optimitzar la feina dels pagesos

27/04/2023

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha liderat el desenvolupament d’una nova aplicació per a mòbil i tauleta que permet als pagesos identificar les pràctiques de maneig sostenible del sòl i l’aigua que s’adapten millor a les seves condicions, fent una avaluació preliminar de l’efectivitat i dificultat en la implementació. Aquesta aplicació ja està disponible a Google Play de manera gratuïta i en tres idiomes: espanyol, anglès i xinès. També està disponible el repositori digital del CSIC.

Aquesta eina s’ha desenvolupat en el context del projecte SHui “Soil Hydrology research platform underpinning innovation to manage water scarcity in European and Chinese cropping Systems”, una iniciativa Horitzó 2020 entre la Unió Europea i la Xina. José A. Gómez, investigador de l’Institut d’Agricultura Sostenible (IAS-CSIC), ha estat el coordinador d’aquest projecte, l’element central del qual és el desenvolupament d’estratègies per fer front a l’escassetat d’aigua en diferents sistemes agrícoles, protegint alhora el recurs del sòl i reforçant la cooperació entre Europa i la Xina en aquests temes. També ha liderat el desenvolupament de SHuBest com a part de la seva activitat tècnica dins del projecte.

Els investigadors responsables afirmen que serà molt útil perquè, segons afirma Alfonso Gómez Calero, de l’IAS-CSIC, “és una porta d’entrada senzilla a les bones pràctiques de maneig sostenible del sòl i l’aigua en agricultura, pensada perquè qualsevol pagès o persona de dins o de fora del sector, sense coneixements previs, pugui identificar les diverses pràctiques disponibles i com la viabilitat i l’efectivitat estan determinades per les condicions particulars d’una explotació. A més, s’ajuda d’una guia de bones pràctiques de maneig elaborada dins del projecte, que l’usuari es pot descarregar de manera gratuïta en castellà, anglès i xinès, per ampliar coneixements. Tant l’app com la guia culminen l’esforç d’estandardització en terminologia i conceptes entre diferents idiomes i tradicions tècniques, i és una de les poques eines d’aquesta mena que cobreixen tres dels idiomes més parlats al món.”