R+D+i

Investigadors aconsegueixen la mateixa qualitat de la cirera amb menys aigua

05/12/2019

Investigadors de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) han aconseguit mantenir la quantitat i la qualitat de la cirera reduint un 40 % el consum d'aigua, van informar dimecres fonts de la institució docent.


La producció de cirera i ametlla a la Regió podria créixer exponencialment aplicant-hi tècniques de reg deficitari que aconsegueixen conservar un rendiment òptim dels conreus reduint notablement el consum d'aigua, segons les conclusions dels assajos presentats avui en una jornada de difusió de les tècniques de reg deficitari.


Assajos de la UPCT a la Finca Toli de Jumilla han demostrat que és possible reduir un 40 % l'aigua de reg i mantenir els mateixos rendiments de quantitat i qualitat de les cireres.


La producció de cirera a la Regió es dona únicament en 350 hectàrees, mentre que a tot Espanya n'hi ha 27.000. "El conreu necessita hores de fred, però es podria estendre molt a l'altiplà de la regió amb tècniques de reg deficitari, que redueixen el factor limitant del consum d'aigua i milloren la rendibilitat", ha assenyalat l'investigador agrònom Rafael Domingo.


La UPCT també ha assajat a la Regió les tècniques de reg deficitari en ametllers, i han aconseguit que reduir més del 50 % del consum d'aigua només redueixi en un 20 % la quantitat de producció.


Domingo ha concretat que es poden aconseguir rendiments interessants amb només 2.500 metres cúbics per hectàrea a l'any, una quarta part de l'aigua amb què es rega a Amèrica. "L'important és identificar els períodes crítics de conreu de cada producció, en els quals no s'ha de limitar el reg, i els moments que sí que toleren un dèficit hídric", ha assenyalat el catedràtic de l'Escola d'Agrònoms.


Domingo ha dit també que tenen la tecnologia per monitoritzar els conreus amb sensors, que està comercialitzant la spin-off de la UPCT Widhoc, i ha afegit que, malgrat que se sap quan i com s'ha de fer servir aquesta tècnica, "els pagesos encara són reticents a aplicar-la"