El passat 30 de gener es van presentar a l'auditori de ICEX España Exportació i Inversions, organisme dependent del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, les conclusions del tercer informe sobre el sector foodtech a Espanya, en un esdeveniment en el qual es van debatre, amb alguns dels seus protagonistes, els reptes i l'estratègia d'internacionalització per a aquest sector.
Aquest sector és ja una baula essencial de la indústria alimentària espanyola, atès que s'està produint una intensa transformació de l'alimentació a conseqüència de l'impacte de les noves tecnologies, i l'ecosistema foodtech està cridat a jugar un paper essencial en aquest procés en els pròxims anys.
Així, en un context de contracció mundial, la inversió del sector foodtech a Espanya l'any passat es va incrementar en un 9,38%, aconseguint la xifra de 268 M€, segons revela l'informe Addressing new challenges across the food value chain impulsat pel ICEX.
Però no sols ha estat capaç d'atreure importants operacions d'inversió amb protagonistes nacionals i internacionals, sinó que també s'ha produït un augment significatiu del nombre d'operadors en l'ecosistema: 412 startups, enfront de les 407 del passat any, més de 30.000 empreses en transformació alimentària implicades, així com més de 50 universitats especialitzades i de 20 centres tecnològics.
En aquest tercer informe també s'assenyala que, per a consolidar-se en l'ecosistema, és fonamental tenir una alta capacitat i fortalesa tecnològiques, la qual cosa es tradueix en paleses, secrets comercials i marques registrades. Així, el 32,9% de les 412 startups espanyoles compta amb una patent per a la seva tecnologia i el 29%, amb un secret comercial, la qual cosa indica, segons el ICEX, l'enrobustiment de les empreses espanyoles del sector.
A més, durant el 2022, el percentatge de startups que han desenvolupat la seva pròpia tecnologia ha augmentat encara més. En aquest àmbit, s'observa un creixement en l'ús de tecnologies, principalment startups que utilitzen intel·ligència artificial (IA), que passen del 28,21 al 40,79%.
Cal destacar la contribució del sector en matèria d'economia circular, aportant aquestes tecnologies que permeten la revaloració de subproductes, reduint així els residus i creant nous usos que abasten des d'envasos fins a ingredients.
La consellera delegada del ICEX, María Peña, va destacar que es tracta de “un sector fonamental d'atracció de capital i d'inversió en startups. S'ha convertit en una clau d'altíssim valor afegit en qualsevol estratègia en favor del coneixement i expansió del nostre ecosistema d'emprenedors innovadors i tecnològics. Si Espanya vol continuar sent Spain Food Nation, haurà de ser també Spain Foodtech Nation".
Per part seva, segons l'estudi anual de l'accelera- daura Eatable Adventures, L'estat del foodtech a Espanya 2022, Espanya segueix en el top 10 global quant al número de startups foodtech, sent Dt.- drid, Catalunya i Andalusia les comunitats autònomes que lideren el seu rànquing, amb un 27,6%, un 25,7% i un 11,8%, respectivament.
Respecte als equips, l'edat d'emprenedoria al nostre país és bastant tardana, situant-se en 37,5 l'edat mitjana dels emprenedors. Destaca aquest any l'increment de la quota de dones amb el 24,23% dels equips de socis conformats per dones.
Quant a les àrees clau del sector foodtech, s'identifiquen 4 grans categories bastant equilibrades entre elles: agritech (24%); producció i transformació d'aliments (34%); logística, distribució i retail (25%), i restaurant tech (16%).
Aprofundint en cadascuna de les subcategories d'aquestes àrees, les que lideren el rànquing global són els models direct to consumer (21,12%), la innovació de productes (15%) i la digitalització del camp (14%).