AgroBank

La Interprofessional del Vi d'Espanya celebra el seu esdeveniment amb el consumidor com a protagonista

04/07/2019

La Interprofessional del Vi d'Espanya (OIVE), en col·laboració amb AgroBank, ha celebrat avui a Madrid la trobada Born To Be Wine. En aquesta jornada, que va reunir representants de tota la cadena del sector vitivinícola, es va posar en valor la contribució del vi a Espanya i es van mostrar les claus del projecte d'OIVE per als anys vinents.


Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha estat l'encarregat d'obrir l'esdeveniment, i va aprofitar per mostrar suport a l'OIVE com un "magnífic instrument per respondre als reptes del sector", i també a la nova extensió de norma 2019-2024 que entrarà en vigor el mes d'agost vinent.



Durant la inauguració, Ángel Villafranca, president de l'OIVE, ha destacat el paper del sector vitivinícola a Espanya, i és un sector "clau per a l'economia agroindustrial i agroalimentària. En aquest sentit, també va promoure un consum responsable i moderat: "Un país productor de vi que es preui ha de tenir credibilitat dins de les seves fronteres, per la qual cosa hem de fomentar el consum sempre moderat i com a alternativa per als moments de lleure". L'esdeveniment el va presentar l'actor i imitador Carlos Latre, que es va confessar amant del vi i tot el que està relacionat amb el sector. A través d'imitacions i actuacions, va amenitzar l'esdeveniment, i fins i tot va participar en l'última taula de debat que va reunir la cadena de valor del vi i de la qual es van extreure interessants conclusions.



Vineralítza't: desmuntant mites sobre vi i salut


La primera part del programa ha estat protagonitzada per Emili Ros, cap clínic de la Unitat de Lípids i consultor sènior del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic de Barcelona, i George Sandeman, president de Wine in Moderation. José Manuel González Huesca, director general de Servimedia, va ser l'encarregat de moderar aquesta taula rodona titulada #Vineralitza't en la qual es va mostrar el vi en un context de dieta mediterrània i hàbits saludables amb l'objectiu de fer caure mites i acostar realitats sobre el consum de vi des d'un punt de vista científic.


Pel que fa a la salut, Ros ha assegurat que nombrosos estudis científics conclouen que el consum moderat de vi està relacionat amb una millora del colesterol bo i la resistència d'insulina, i que sovint els estudis que ataquen el vi no tenen una bona metodologia. D'altra banda, Sandeman ha destacat la importància dels hàbits saludables dels pares "per donar exemple de moderació a les noves generacions". Centrats en el debat sobre el consum amb moderació, es van tractar temes com l'educació als més joves i les informacions que es publiquen en els mitjans pel que fa al vi. A través de dades i anàlisis contrastades, i des d'un punt de vista científic, els participants van mostrar els efectes saludables del consum moderat de vi, van desmuntar mites i van acostar les realitats sobre el fet de consumir-ne.



Fer caure barreres para reconnectar amb el consumidor


La segona part l'ha protagonitzada Emilio Restoy, president del Comitè de Màrqueting de l'OIVE i director general del Grup Diego Zamora, que ha reflexionat sobre les noves formes de connectar amb el consumidor de vi. En aquest sentit, davant de la reducció del consum de vi els últims 20 anys, va indicar "la desconnexió entre el consumidor i el vi" com el motiu principal. Per això, ha assegurat que calia "canviar els hàbits de consum, encara que sigui el més complex que es pot fer. A més, ha advertit que "no podem deixar d'escoltar el consumidor, convidar-lo a accedir al món del vi i eliminar barreres de complexitat".


Com a novetat en aquesta jornada, s'ha presentat en primícia el mapa motivacional del consumidor de vi a Espanya. Elaborat per la consultora BMC Strategic Innovation i presentat per Marta Velasco, directora de continguts de la firma, es van oferir les claus per conèixer els motius pels quals un consumidor tria o no el vi davant d'altres begudes. A més, es van traçar els perfils dels consumidors, com també les ocasions en què els usuaris decideixen consumir vi. Velasco va destacar el caràcter refrescant i el format com les barreres principals que els usuaris es troben a l'hora de triar el vi. Com a conclusió, des de BMC Strategic Innovation es va assenyalar que el sector ha d'evolucionar i aprendre a mirar més enllà del vi, ampliant el ràdio d'acció amb noves estratègies que permetin connectar de manera real amb el consumidor. El mapa motivacional del consumidor de vi estarà disponible a partir del 22 de juliol per als operadors i serà una potent eina per tenir en compte a l'hora de definir l'estratègia de màrqueting i comunicació de qualsevol celler i la base per a les futures línies d'actuació de la mateixa OIVE.


Winestorming per al futur


L'última taula, amb el títol Winestorming, va reunir tots els representants de la cadena de valor per debatre sobre els desafiaments de futur, entre els quals, David Palacios, president de la DO Navarra i de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles (CECRV); Almudena Alberca, directora tècnica de Grupo Palacio 1894 i Master of Wine; Juan Vázquez, viticultor, soci de Viticultores Martín Códax, S. Coop. Galega i director general de Bodegas Martín Códax; el cuiner Íñigo Pérez "Urrechu"; Ignacio García Magarzo, director general de l'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS), i la del mateix presentador de la gala, Carlos Latre, que hi va aportar la seva visió com a consumidor.


A la taula, moderada pel periodista Salvador Manjón, es van apuntar com a conclusions principals, la necessitat d'escoltar les generacions més joves, fer més accessible el llenguatge del vi i aconseguir una unió real com a sector. David Palacios va assenyalar l'arrelament territorial i cultural com una de les grans virtuts que el sector ha de posar en valor perquè "el que de veritat dona valor al vi són les persones, que estan darrere del producte final", a més, va advocar per remar junts "perquè l'individualisme en aquest sector no porta enlloc".


D'altra banda, el cuiner Íñigo Urrechu va demanar que el vi no fos tan purista en alguns moments i no tingués por a trencar motlles. En aquest aspecte, insisteix que el respecte i la responsabilitat són clau: "Un cop entenem que dins d'una ampolla, a més del vi, hi ha estima i esforç, som capaços d'oferir-li la millor de les experiències i, per tant, d'arribar al consumidor". D'altra banda, Juan Vázquez va recomanar escoltar més els mil·lennistes per entendre les preocupacions que tenen i satisfer els seus gustos. "Cal crear una bona base del vi, perquè com més gran sigui la base de la piràmide més gran serà la de dalt". Vázquez, a més, ha subratllat la capacitat d'adaptació del sector "gràcies al coneixement, el talent i la intel·ligència que ens aporta".


D'altra banda, Almudena Alberca, que té més de 16 anys d'experiència en el sector, va parlar de la necessitat de fer més promocions generals amb la Marca Espanya, com també "simplificar el missatge del vi i adaptar-lo a molts tipus de consumidors perquè en puguin gaudir". L'enologia ha assenyalat també la importància de posar a disposició dels consumidors totes les dades i la tecnologia "perquè coneguin en profunditat el món del vi". Ignacio García Magarzo va destacar en la seva intervenció la rellevància del supermercat en la cadena del vi i la seva capacitat d'adaptació: "La crisi econòmica va suposar una gran oportunitat per a tothom i, en especial, per als supermercats, que vam saber aprofitar-la per millorar la nostra manera de fer les coses". A més, va afirmar que l'èxit del futur passa per "l'actitud del sector i de tota la cadena per compartir la informació sobre el que funciona i adaptar-nos-hi contínuament".


Carlos Latre, conductor de l'esdeveniment, també va aportar la seva visió com a consumidor de vi, que va qualificar com "un món de pell, de sensacions, d'amistat, de somriures, de persones i personalitat". En aquest aspecte, va parlar de la rellevància de mostrar "des de la proximitat i la senzillesa", la feina que hi ha darrere d'un vi "per acostar-se al consumidor d'una manera més amable". Salvador Manjón va concloure amb la necessitat de generar cultura i coneixement al voltant de la cultura del vi, "per transmetre al consumidor el vincle cap al vi".



Noves actuacions de l'OIVE


Com a tancament de la trobada, Susana García Dolla, directora de la Interprofessional del Vi d'Espanya, va resumir els tres anys d'activitat de l'organització, etapa que va qualificar com a "satisfactòria i especialment rellevant per a la unió del sector". Així mateix, va oferir les claus del full de ruta del futur de l'organització, que marcarà l'entrada en vigor de la nova extensió de norma 2019-2024 el mes d'agost vinent. D'altra banda, Carme Sabrí, directora d'AgroBank, va clausurar l'esdeveniment destacant el suport de l'entitat a la Interprofessional: "Hem estat amb vosaltres des del començament fa tres anys i continuarem donant-vos suport en aquest futur tan prometedor".