Opinió de

INTERPORC: deu anys convertint el sector porcí en essencial per a l'economia i la societat espanyoles

10/10/2023

Espanya és terra de porcí. No hi ha ni un sol poble a Espanya on no s’hagin criat porcs durant segles. Quan no hi havia economia ni comerç com a tals, el porc i els seus productes eren a moltes cases per garantir el més essencial, el que importa de debò: poder menjar.

Per això, seria molt reduccionista limitar-nos a centrar l’èxit del sector porcí de capa blanca en els últims deu anys, des del naixement d’INTERPORC, la primera dècada de la qual celebrem enguany.

La realitat és que som els hereus de segles de feina dels nostres ancestres, que tenien clar que el porc, la seva criança, és sinònim de vida. Però no és menys cert que la creació d’INTERPORC ha permès, partint d’aquestes dades, impulsar el nostre sector a quotes en què amb prou feines podíem somiar. 

La unió sectorial al voltant de la Interprofessional ha propiciat un salt de qualitat entre els anys 2012 i 2022 que ha transformat el porcí en un sector modern, tecnològicament avantguardista, exemple mundial de benestar animal i d’iniciatives de respecte mediambiental, generador d’ocupació, impulsor de l’economia espanyola i defensor de les seves tradicions i de l’entorn rural en el qual tenim l’origen.

Avui, tenim un paper integral en el desenvolupament econòmic, social i ambiental del país, en la seva prosperitat, en la cohesió social i en la seguretat alimentària dels seus habitants.

Humilment, crec que aquest és el llegat principal dels primers deu anys d’INTERPORC, i, sens dubte, els que formem part de la Interprofessional estem molt satisfets del que s’ha aconseguit. Perquè satisfacció és passar de produir 3,47 milions de tones a 5,07 (+ 46 %) i ser-ne el primer productor europeu i el tercer mundial. 

Satisfacció és passar d’exportar 1,41 milions de tones a 2,93 (+108 %) i ser el segon exportador mundial amb una balança comercial positiva de 7.720 M€. Aquests són els diners que portem a Espanya.

I satisfacció és aconseguir això, principalment, des de l’anomenada Espanya buidada. Allà on altres no troben solucions o fins i tot diuen que no n’hi ha, nosaltres demostrem que s’equivoquen creant futur i riquesa per als seus pobles en forma de feina digna per als joves. 

Per això, ara que iniciem la nostra segona dècada, en aquest moment per a la reflexió i la renovació de reptes i il·lusions, a la Interprofessional volem llançar dos missatges al sector: primer, gràcies per la unió sectorial que ha propiciat tot això i, segon, això només és el començament. 

El nostre sector, la nostra gent, vosaltres, us ho mereixeu tot pel vostre esforç i dedicació. I a INTERPORC us ho donarem.