Vector
Agricultura

Intercitrus alerta de la presència a la UE del vector més perillós de la malaltia citrícola més devastadora

06/09/2023

El Mediterrani i la UE segueixen sent l'única gran zona de producció citrícola que es resisteix a patir la presència de la malaltia més devastadora, que és la causada pel bacteri Candidatus Liberibacter que provoca el Huanglongbing o HLB (també conegut com a greening o drac groc). Però aquesta situació ara està doblement amenaçada. D'una banda, per la ja coneguda expansió al nord d'Espanya i per gairebé tot el litoral atlàntic de Portugal de la Trioza erytreae (l'insecte vector de la soca africana més benèvola de l'HLB), i ara, per la presència, per primera vegada en territori de la UE, de la Diaphorina citri, que és el psíl·lid asiàtic portador de la soca més eficient, agressiva i letal per als cítrics. Així ho acaba de confirmar en el seu darrer informe l'Organització Europea i Mediterrània per a la Protecció Vegetal (EPPO, per les sigles en anglès), que assenyala que l'insecte ha estat localitzat a Xipre i confirmat pel laboratori europeu de referència, concretament al municipi d'Asomatos (districte de Limasol).

“La presència al nostre país d'un dels portadors de l'HLB o, encara pitjor, el risc cada vegada més gran de tenir-los tots dos, ens fa pensar que l'arribada del bacteri més temut, davant del qual no hi ha cura i que ha estat capaç de reduir gairebé completament la citricultura de Florida i minvar de manera palesa la del Brasil, podria ser només qüestió de temps”, assenyala la presidenta d'Intercitrus, Inmaculada Sanfeliu. Per aquesta raó, la interprofessional reclama a les autoritats de les autonomies amb producció de cítrics, al Govern i a la CE que contribueixin a reforçar “immediatament” les mesures de prevenció i les línies de recerca obertes per a la lluita biològica contra aquests vectors, davant dels quals no hi ha insecticides eficaços autoritzats a la UE, per a obtenir patrons o varietats resistents o tolerants a la malaltia com també els controls en camp per a la seva detecció precoç i els fixats a frontera per evitar-ne l'accés.

Diaphorina citri és el vector que més i millor contribueix a propagar l'espècie asiàtica del bacteri Candidatus Liberibacter asiaticus, el més destructiu: un cop infectats, els arbres moren inevitablement en un període màxim de vuit anys, depenent de l'edat i les condicions del cultiu. També pot transmetre Candidatus Liberibacter africanus i Candidatus Liberibacter americanus, i en àrees on coexisteixen aquests tres bacteris els pot transmetre indiscriminadament. A diferència de la psila africana (T. erytreae), que causa danys directes als arbres (les nimfes s'alimenten de la saba de les rutàcies i provoquen deformacions cridaneres a les fulles), D. citri per si mateixa no és una plaga perjudicial, però això la converteix en més sigil·losa, més complicada de detectar. A més, un estudi de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) Universitat Jaume I i de la Universitat de Florida, ha acreditat que el patró sobre el qual s'assenta la immensa majoria de tarongers i mandariners a Espanya (el Citrange canyís) “és un hoste extremadament favorable per al desenvolupament i reproducció” d'aquesta psila.