R+D+i

Intel·ligència artificial, el nou aliat per al desenvolupament del camp

16/01/2020

La intel·ligència artificial ha esdevingut un dels aliats principals per impulsar la productivitat del camp colombià amb eines que ajuden a millorar l'ús del sòl i amb les quals s'espera aprofitar els més de 30 milions d'hectàrees aptes per conrear el país.


El gerent general de la multinacional tecnològica IBM, Patricio Espinosa, va dir a Efe que l'eina Watson va començar a funcionar a Colòmbia l'abril del 2019 i des d'aleshores ha fet més de 5.000 anàlisis de sòls en camps d'arreu del país.


"La tecnologia avui està més present en el nostre dia a dia que mai. El camp s'està transformant també, aquesta és una indústria complexa perquè és molt tradicional, canviar el comportament del pagès no és un tema fàcil, però estem veient cada vegada més que estan entenen els beneficis que té la tecnologia", va afirmar.


L'Executiu va explicar que amb aquesta eina la companyia aposta pel camp a causa de l'impacte social que té el sector, ja que, com va recordar, aporta entre un 4 % i un 6 % del PIB del país i és "l'aliment d'un nombre important de famílies". "Avui, el 20 % de totes les hectàrees aptes s'està conreant, estem parlant de més o menys uns 40 milions d'hectàrees, i tot just se n'estan conreant 8", va destacar Espinosa.


ANÀLISI EFECTIU


Per millorar els processos i poder aprofitar cada hectàrea del país, la companyia va decidir aplicar Watson al camp, una eina que també ha fet servir la banca i fins i tot la fiscalia colombiana per millorar els processos.


Amb aquesta iniciativa, pionera a l'Amèrica Llatina, els pagesos poden agafar un bocí de terra del seus conreus i enviar-la a la Corporació Colombiana de Recerca Agropecuària (Agrosavia), on Watson l'estudia i emet una anàlisi als agrònoms de l'entitat.


Després d'això, els experts fan una sèrie de recomanacions als pagesos colombians sobre quins fertilitzants cal aplicar als sòls, cosa que ha beneficiat principalment els conreus d'alvocat i mora en diverses regions del país.


"A través d'aquesta eina han triplicat la capacitat de produir recomanacions, avui ja s'han processat més de 5.082 casos nous per a 120 conreus" que impacten positivament 1.346 associacions i pagesos, va afegir Espinosa.


DESAFIAMENTS LATENTS


Espinosa va destacar que per desenvolupar el camp colombià hi ha principalment dos desafiaments: que el camp atregui nous pagesos i que la terra sigui més productiva.


Per superar aquestes barreres, IBM va apostar per la tecnologia al camp, amb la qual a més d'analitzar la qualitat del sòl preveuen en una segona fase generar informació sobre el clima perquè amb intel·ligència artificial s'aconsegueixi "predir patrons de com serà i prendre les millors decisions".


"Aquesta informació l'estem processant i hi apliquem intel·ligència artificial per poder predir patrons de com serà el clima i poder, d'acord amb això, prendre millors decisions, com una segona fase de com fer servir el clima per millorar la productivitat", va afegir.


Segons un estudi de la companyia, tres de cada quatre empreses estan implementant intel·ligència artificial en els seus processos i per al 2025 el 20 % dels supermercats del món farà servir la tecnologia blockchain per a la seguretat dels aliments.


Amb aquesta última eina, IBM espera, a més, baixar el total d'aliments malbaratats, ja que a Colòmbia un terç del menjar que es produeix es descarta, cosa que equival a 10 tones l'any.