R+D+i

INOLEO aconsegueix tres grans projectes col·laboratius d'innovació

13/01/2021

L'AEI www.inoleo.es/" target="_blank" rel="noopener">INOLEO, impulsada per www.citoliva.es/" target="_blank" rel="noopener">CITOLIVA, ha obtingut l'aprovació del www.mincotur.gob.es/es-es/Paginas/index.aspx" target="_blank" rel="noopener">Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme a ajuts per valor de 206.000 euros per al desenvolupament de tres projectes en cooperació que milloraran els processos industrials en les pimes oleícoles a través de la digitació.


Els ajuts, inscrits en el marc del programa de suport a Agrupacions Empresarials Innovadores (www.mincotur.gob.es/PortalAyudas/AgrupacionesEmpresariales/Paginas/Index.aspx" target="_blank" rel="noopener">AEI) del Ministeri, beneficiaran cinc empreses (www.amenduni.it/es/" target="_blank" rel="noopener">Amenduni, www.jarirr.com/" target="_blank" rel="noopener">Ildefonso Rosa Ramirez e Hijos S.L, I.M.S. de Pesaje S.L., Integración Sensorial y Robótica (ISR) i www.oleocampo.com/inicio/" target="_blank" rel="noopener">Oleocampo), dos centres tecnològics nacionals (Centre Tecnològic de la Conserva i Alimentació [CTNC] i Centre Tecnològic Metalmecànic i del Transport [CETEMET]) i una universitat (Universidad de Jaén [www.ujaen.es/" target="_blank" rel="noopener">UJA]), que van presentar les seves respectives propostes en forma de consorci de diverses entitats, entre les quals hi ha el mateix clúster, que s'ha encarregat de presentar i coordinar els projectes.


Els projectes estan dirigits al desenvolupament d'actuacions innovadores en cooperació, en particular, activitats de desenvolupament experimental en consonància amb les directrius de l'www.industriaconectada40.gob.es/Paginas/index.aspx" target="_blank" rel="noopener">Estratègia Indústria Connectada 4.0 que va engegar el Ministeri d'Indústria el 2015.


Amb els acrònims AGRODEM, E-TONGUE i OILQUALITY, els projectes contemplen entre els seus objectius principals la incorporació de tecnologies emergents, com la realitat virtual aplicada al disseny de maquinària agrícola per evitar el "molestat" (dany) ocasionat en l'oliva de taula, l'ús de tècniques avançades de ressonància magnètica que determinen en temps real els paràmetres de qualitat de l'oli per aconseguir la millor estratègia de processat i emmagatzematge, i el desenvolupament d'una llengua electrònica intel·ligent i connectada al núvol per la parametrització i classificació d'olis d'oliva.


El president d'INOLEO, Juan Gadeo, ha mostrat la seva satisfacció pels resultats de la convocatòria, ja que de les nou propostes aprovades a Andalusia per un valor d'1,2 milions d'euros dins del programa de suport a l'AEI, INOLEO n'ha aconseguit tres. "Aquests projectes suposen un impuls a la competitivitat de les empreses i milloraran els processos industrials 4.0", ha asseverat.


També ha anunciat la tercera renovació d'INOLEO en el registre d'Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del Ministeri d'Indústria i l'aprovació del seu pla estratègic per als pròxims quatre anys. Això suposa un reconeixement a la tasca que ha desenvolupat durant els últims anys com a motor de la innovació i de la Indústria 4.0 a Espanya.