Agroqualitat

Innovació i internacionalització, claus de l'èxit de les nostres conserves del mar

01/12/2018

L'aposta estratègica per la internacionalització i la innovació, juntament amb unes sòlides bases fruit de l'experiència, tradició i know-how, ha aconseguit que el sector nacional de conserves de peix i marisc pugui seguir competint amb èxit en l'actual mercat globalitzat, assegurar un desenvolupament sostenible i permetre continuar la línia de creixement d'aquests últims anys. Amb un consum per capita d'uns 4,5 kg/hab./any, la producció espanyola de conserves de peix i marisc va assolir l'any passat les 352.798 tones, per un valor de 1.603 M?, una de les més altes de les últimes dècades.


Les perspectives per a aquest any 2018 indiquen que les dades de producció es mantindran estables amb un lleuger increment. Durant el primer semestre del 2018, les llars espanyoles van consumir 102.600 tones de conserves, valorades en més de 1.000 M?. Les de tonyina van ser el principal producte consumit, i representen el 50 % del total, seguit per les conserves de musclos i de sardines. D'altra banda, i pel que fa a les exportacions d'aquestes apreciades llaunes, Espanya se situa en les primeres posicions del rànquing, tant en l'àmbit comunitari com en el mundial.


Així, el sector exporta a més de 115 països gairebé el 50 % del volum total que produeix, és present als cinc continents i es caracteritza per oferir una àmplia gamma de productes i preparacions de gran qualitat. Itàlia és el nostre principal país importador, seguit de França i Portugal. Fora de la Unió Europea, els Estats Units, juntament amb el Marroc, Albània i Líbia, són les destinacions principals per a les nostres conserves del mar.


L'Associació Nacional de Fabricants de Conserves de Peix (ANFACO-CECOPESCA) representa els interessos d'un sector el repte principal del qual està marcat "per la necessitat de reforçar la competitivitat i el posicionament en els mercats mundials principals, transformant en territori de la UE, afegint-hi valor i generant ocupació". Per aconseguir aquest objectiu, la internacionalització i l'R+D+i es posicionen com les eines per a la millora contínua i la recerca de noves solucions que permetin incrementar la competitivitat i diferenciació en els mercats internacionals repecte de la competència, oferint productes de gran qualitat, saludables i adaptats als nous hàbits dels consumidors.