Pesca

Informe del sector pesquer espanyol 2022

26/07/2022

Segons les últimes dades recopilades per la CEPESCA i reflectides en la quarta edició del seu Informe del sector pesquer espanyol, que n'analitza l'evolució durant el 2020i el 2021, el valor total de la producció el 2020 va ascendir a 2.043 milions d'euros, amb un creixement de gairebé un 10% en comparació amb els 1.840 milions del 2019.



Amb aquesta xifra, el sector, declarat essencial i estratègic pel Govern espanyol com a part de la cadena alimentària, ha sabut mantenir els índexs d'activitat després de resoldre els problemes provocats per la crisi sanitària, com ara garantir la salut dels tripulants, assegurar els relleus a tercers països o el tancament de determinats canals de comercialització i alguns mercats internacionals.



Tot i això, i sense haver-se normalitzat encara les conseqüències d'aquesta crisi, el sector n'enfronta ara dues de noves. D'una banda, la creada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna, que ha afectat violentament l'estructura de costos de producció de les empreses, especialment per l'augment del preu del combustible, i de l'altra, la que han generat les restriccions en l'activitat provocades per les polítiques mediambientals de la UE.



Segons Javier Garat, secretari general de CEPESCA, malgrat els esdeveniments que vivim des de fa més de dos anys, l'esforç del sector i la seva extraordinària professionalitat han permès mantenir el nivell d'activitat i el lideratge europeu. Les captures han baixat lleument, però hem crescut en valor i les importacions i exportacions es van recuperar el 2021, després de caure el 2019 i el 2020. "També ens omple de satisfacció ?afegeix Garat? l'increment del consum de productes de la pesca per part de les llars espanyoles. No hi ha dubte que, a diferència d'alguns polítics, els ciutadans saben apreciar el nostre esforç i les qualitats i els efectes del peix en la salut".