Indústria

La indústria d'alimentació i begudes resisteix com a sector estratègic l'impacte de la COVID-19

24/11/2020

La crisi sanitària i econòmica provocada per la COVID-19 ha frenat la bona dinàmica en la creació d'ocupació que la indústria havia consolidat després de cinc anys consecutius aportant xifres positives, segons l'informe d'ocupació 2020. Aquest informe, elaborat per la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) amb el suport del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació espanyol (MAPA), recull el comportament del sector durant els primers sis mesos de l'any.


Així, la pandèmia ha provocat un creixement pla en la creació d'ocupació durant el primer semestre del 2020. En termes d'ocupació, el sector en conjunt només ha sumat 835 llocs de feina nous en aquest període, un 0,2% més en comparació amb el tancament del 2019, i roman estable.


Els aliments i les begudes segueixen confirmant-se com un sector estratègic i sòlid des d'una perspectiva econòmica i social. Tanmateix, des de FIAB adverteixen que les estadístiques recollides en l'informe d'ocupació 2020 no reflecteixen totalment la situació real en l'escenari laboral, ja que no s'hi mostra l'efecte dels treballadors en situació d'ERTE. La Federació calcula que en el mes d'octubre, prop de 9.700 llocs de feina estaven en aquesta situació. De ser cert, tant en termes d'ocupació com d'afiliació s'hi veuria reflectida una caiguda més gran.


"La indústria d'alimentació i begudes ha afrontat la crisi amb gran fortalesa i responsabilitat i, tot i que la COVID-19 ha tingut un impacte directe en la seva trajectòria generadora de llocs de feina dels últims exercicis, se segueix mostrant com un sector clau de l'ocupació de l'economia espanyola i capaç d'afrontar i liderar la reactivació de la nostra economia", assenyala Mauricio García de Quevedo, director general de FIAB.


Tenint en compte la capacitat de la indústria d'alimentació i begudes per generar ocupació, des de FIAB veuen necessari adoptar mesures encaminades a la protecció de la seva activitat com a sector essencial per al procés de recuperació de l'economia espanyola.