Industria
Indústria

Indústria adjudica 161,5 M€ a 281 projectes d'enfortiment industrial del sector agroalimentari

18/09/2023

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme acaba de publicar la resolució provisional del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del sSector Agroalimentari a l'eix 1, que preveu actuacions de suport a la indústria agroalimentària. Segons aquesta proposta, s'adjudiquen 161,5 milions d'euros d'ajuts a 281 projectes en què participen 225 entitats, que contribuiran a la modernització, la sostenibilitat i la digitalització del sector agroalimentari.

Dels ajuts esmentats, 148 milions d'euros ho són en forma de subvencions i la resta en forma de préstecs a interès zero. Per al ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, “aquest PERTE és una gran oportunitat per accelerar la innovació de la indústria agroalimentària en el sentit més ampli, impulsant aspectes com la traçabilitat alimentària o l'automatització dels processos industrials cap a models més sostenibles. A més, potencia l'ocupació de qualitat a zones rurals, i hi afavoreix la cohesió territorial”.

El PERTE agroalimentari està format per:

Eix 1: suport a la indústria alimentària; eix 2: digitalització del sector, i eix 3: R+D+I en l'àmbit agroalimentari. Cada eix està gestionat per un ministeri: Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme; Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació; i Ministeri de Ciència i Innovació. Està previst que generi una repercussió en l'economia de 3.000 milions i una creació neta de 16.000 llocs de treball.

Amb aquest PERTE es pretén fomentar l'ocupació de qualitat del sector agroalimentari, sobretot al medi rural, on el teixit empresarial agroalimentari té més presència, enfortir-ne la competitivitat i rendibilitat amb mesures enfocades a l'automatització de processos, sensorització de processos o sistemes d'aprovisionament sostenibles i la vertebració del medi rural. Aquest PERTE tindrà un efecte d'arrossegament per la seva capacitat de desenvolupar la seva activitat en zones llunyanes a nuclis urbans i d'atraure ocupació i serveis col·laterals (transport i restauració), i actuarà com a generador socioeconòmic de l’entorn rural. 

L'1 d'agost del 2022 es va publicar al BOE l'ordre per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajuts a actuacions d'enfortiment industrial del sector agroalimentari. La convocatòria es va publicar al BOE de 29 de desembre de 2022. El termini per presentar sol·licituds va finalitzar el 15 de març de 2023. Amb la publicació d'aquestes propostes continua la tramitació d'aquests ajuts per als quals ara s'obre un termini per a possibles al·legacions a la proposta de resolució provisional.