Opinió de

Incorporar el sector forestal a les polítiques públiques

24/01/2023

En els últims temps s'ha incorporat el forestal al tradicional binomi agricultura-ramaderia, per a completar les activitats primàries. Sempre han anat units i la visió esbiaixada que es deriva de dividir en compartiments estancs les tres activitats no té cap sentit i és, a més, part del problema: les coses no són com nosaltres les classifiquem per pelegrines raons, sinó com realment són i funcionen. Per tant, una primera conclusió és que seríem més eficients si gestionéssim paral·lelament al funcionament real de l'ecosistema i no com convencionalment el dividim; a més, disposem d'eines molt potents per a realitzarlo de manera adequada. Una conseqüència d'aquesta nefasta vaig donar visió és la pròpia estructura de les Administracions públiques, dissenyades de manera que difícilment poden ocuparse d'un tema horitzontal com el que ens ocupa.


No obstant això, cada vegada en major mesura, la superfície forestal s'incorpora a aquestes polítiques públiques. L'única sobre el territori, la PAC, va incorporant en algunes mesures ?sobretot a través del FEADER? els espais forestals en absència d'una Política Forestal Comuna. Parlem a Espanya de més de la meitat de la superfície total, una fracció prou rellevant per a les demandes socials en ascens que, esperem, tindran algun dia també la seva reacció política.


L'activitat en el territori respon al concepte d'economia circular, però no el que s'utilitza ara, sinó el primigeni, que servia per a descriure l'activitat en els espais rurals i responia al conjunt de rendes que completen la renda anual i que permet romandre en el territori. És evident que les barreres burocràtiques i administratives i el missatge social de l'especialització i professionalització van contra aquesta pràctica. En aquest cercle, l'activitat en les labors forestals tenia el seu espai, completava el manteniment vital i fixava població.


Des de fa dècades, els propietaris forestals particulars éstamos associats per a intentar avançar en una gestió forestal sostenible i hem aconseguit fites, però molt lentament. A la fi del passat segle es va crear l'Associació de Propietaris Forestals de la Regió de Múrcia (PROFOMUR)integrada en la nacional, la Confederació d'Organitzacions Silvícoles d'Espanya (CUS), d'on neix també la nostra representació en les institucions europees.


Celebrem que AgroBank sigui sensible a aquesta tendència i incorpori el forestal en la seva revista. Sens dubte, estem visibilitzant un sector estratègic que necessita rellevància pels béns i serveis que oferta, alguns tangibles, fusta i productes no fusters, i altres, cada vegada més valorats, els intangibles o ecosistèmics, dels quals necessitem generar una oferta òptima en quantitat i qualitat.