Sabies que

Incertesa sobre els efectes del Brexit en el sector agroalimentari

01/12/2018

Queden menys de quatre mesos ?fins a la mitjanit del 29 de març de 2019, és a dir, dos anys després de l'anunci oficial del Regne Unit de voler deixar de ser membre del club comunitari? perquè s'acabi el termini i aquest país surti de la Unió Europea i, per ara, no s'acaben d'aclarir els dubtes que suscita el Brexit en el sector agroalimentari. L'acord que els caps d'Estat i de Govern van aconseguir tancar el 25 de novembre a la Cimera Europea després d'intenses negociacions amb el Govern britànic, i en espera que també ho ratifiqui el Parlament d'aquest país, estableix un període transitori de 2 anys, fins al 31 de desembre de 2020, on no hi hauria canvis en el comerç agroalimentari, ja que es preveu que el Regne Unit romangui fins aleshores en el Mercat Únic Europeu respectant-ne els quatre principis: lliure circulació de persones, de productes, de capitals i de serveis.


El valor de les nostres exportacions agroalimentàries al mercat britànic és de gairebé 4.000 M? i la balança comercial és favorable a Espanya, ja que els enviaments britànics no arriben als 1.200 M?


Un dels sectors agrícoles que es podrien veure més afectats per un mal acord de sortida o per un no acord seria l'hortofructícola. Actualment, amb dades del 2017, el Regne Unit representa el 9 % en volum de tota la fruita que exporta el nostre país, amb 694.823 t d'un total de gairebé 7,63 Mt, i un valor equivalent al 12 % de tots els aliments que exporta, per un import de 967,26 M?. En hortalisses, les vendes al Regne Unit van arribar l'any passat al 16 % de quota de tots els enviaments d'Espanya a l'exterior, unes 802.956 t sobre un total de gairebé 5,3 Mt, per un import de gairebé 782 M? (15 % d'un total de més de 5.231 M?).


Per a la Federació Espanyola de Productors i Exportadors de Fruita i Hortalisses (FEPEX), la ratificació d'aquest acord permetrà superar la forta incertesa que hi ha sobre les condicions d'accés al mercat britànic a partir del 30 de març de l'any vinent, malgrat que es manté la inseguretat sobre les condicions futures al final del període transitori.  


RÀNQUING DELS GRUPS DE PRODUCTES PRINCIPALS EXPORTATS PER ESPANYA AL REGNE UNIT (% DEL TOTAL D'EXPORTACIONS)  


1 Vi i most


2 Fruites vermelles, kiwi i caqui (8 %)


3 Cítrics (7 %)


4 Hortalisses fresques o refrigerades (6 %)


5 Oli d'oliva 6è Cols i coliflors (4 %)


7 Tomàquets frescos o refrigerats (3 %)


8 Fruita de pinyol (3 %)


9 Enciam i xicoira