Cumbre Agroalimentaria
Indústria

Inaugurada la I Cimera Internacional Agroalimentària a Barcelona

24/03/2023

La I Cimera Internacional Agroalimentària ha comptat, en l'acte inaugural a Barcelona, amb les principals veus autoritzades del sector, que han destacat la rellevància que han tingut en aquest context d'incertesa i els reptes que suposa un segment vital per a l'economia global que exigeix solucions conjuntes i globals. José Luis Bonet, president de la Fundació INCYDE de les cambres de comerç d'Espanya; Francisco Martínez Arroyo, president de la Fundació Dieta Mediterrània, i José Pío Beltrán, president de la Fundació Triptolemos, van participar en l'inici d'aquesta trobada que aplega 800 ponents de més de 25 països.

José Luis Bonet, president de la Fundació INCYDE de les cambres de comerç espanyoles, ha incidit "en el sector agroalimentari espanyol com a dinamitzador social i generador d'ocupació, creixement i innovació". El 2021 va donar feina a 2,3 milions de persones. Bonet ha posat l'accent en "l'innegable valor estratègic del sector des del punt de vista econòmic, i per les seves implicacions socials i ambientals". Per això, entén que "el sector s'ha d'adaptar a un nou context d'incertesa i canvi constant i donar resposta als reptes del futur". Finalment, ha reivindicat "la importància d'aquesta Cimera com a pas endavant per assolir aquests objectius".

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació d'Espanya, Luis Planas, ha avançat que "en els darrers dotze mesos, Espanya ha realitzat exportacions per valor de 68.000 milions, fet que el converteix en el quart país exportador del món, reflex de la seva fortalesa i modernitat". Entre els reptes als quals s'enfronta el sector, el ministre ha destacat “la necessitat de promoure sistemes sostenibles d'economia circular, el relleu generacional per incorporar el capital humà a un sector que té futur com a generador d'ocupació i riquesa i la necessitat d'abordar la innovació i la digitalització. ".

El comissari europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Janusz Wojciechowski, ha destacat que "des de la Unió Europea pretenem liderar el foment de sistemes alimentaris justos i sostenibles mitjançant accions estratègiques de la granja a la taula". D'altra banda, ha destacat que "la Comissió Europea s'ha plantejat grans ambicions polítiques per enfortir els nostres sistemes alimentaris. Tanmateix, amb les ambicions polítiques no n'hi ha prou, el que importa és com convertim aquestes ambicions en accions, i això implica un treball compartit per tota la societat", ha reconegut.

José Luis Bonet, president de la Fundació INCYDE de les cambres de comerç espanyoles; Francisco Martínez Arroyo, president de la Fundació Dieta Mediterrània, i José Pío Beltrán, president de la Fundació Triptolemos, van presidir la inauguració.

Els responsables de les fundacions organitzadores, José Luis Bonet, president de la Fundació INCYDE de les cambres de comerç espanyoles; Francisco Martínez Arroyo, president de la Fundació Dieta Mediterrània, i José Pío Beltrán, president de la Fundació Triptolemos, van coincidir en la importància del sector agroalimentari i en la conveniència d'aquesta Cimera per afrontar els reptes presents i futurs.