R+D+i

IFAPA recupera varietats de raïm autòctones més resistents al míldiu i al canvi climàtic

26/10/2020

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Sostenible andalusa, a través de l'Institut d'Investigació i Formació Agrària i Pesquera (IFAPA), treballa en la recuperació de diversos tipus de raïm que, en estar adaptats a cada zona climàtica, puguin ser més resistents a determinades malalties fúngiques com, per exemple, el míldiu i als efectes del canvi climàtic, com la sequera. En concret, s'estan valorant 51 varietats autòctones minoritàries, és a dir, amb escassa extensió de cultiu en l'actualitat, de les quals quatre són raïms del territori andalús (la blanca indiana i les negres corchera, melonera i rejano negra).


En aquest treball, que s'emmarca en el projecte 'Valorització de varietats minoritàries de cep pel seu potencial per a la diversificació vitivinícola i de resiliència al canvi climàtic', hi col·laboren un total de 16 centres de recerca de 13 comunitats autònomes espanyoles que també avaluen el potencial d'aquestes varietats per a la producció de vins de qualitat. Aquesta qüestió, d'interès per a viticultors i cellerers, podria ajudar els agricultors i empresaris a l'hora d'emprendre iniciatives de diversificació del sector que contribueixin a millorar la rendibilitat de les seves explotacions i empreses.


Les tasques d'aquesta investigació es classifiquen en tres grans blocs que fan referència a la capacitat de cada varietat per resistir la sequera, a les possibilitats que té d'enfrontar-se a malalties fúngiques lligades a factors climàtics i al seu possible ús en l'elaboració de vins de qualitat.


La participació andalusa es materialitza en la implicació de personal dels centres IFAPA Rancho de la Merced (Jerez de la Frontera, Cadis), on estudien les propietats dels vins de les varietats indiana, corchera i melonera; i IFAPA de Cabra (Còrdova), els tècnics de la qual avaluen les característiques dels vins de la varietat rejano negra. En ambdues instal·lacions s'estan duent a terme, d'una banda, un estudi agronòmic d'aquestes varietats i, de l'altra, una avaluació de la qualitat analítica i organolèptica dels vins que s'elaboren als cellers experimentals ubicats en aquests centres IFAPA.


El projecte ?Valorització de varietats minoritàries de cep pel seu potencial per a la diversificació vitivinícola i de resiliència al canvi climàtic', d'àmbit nacional, s'estén de 2019 a 2021 i disposa del cofinançament, entre altres organismes, del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)