Indústria

ICEX i OIVE s'alien per la imatge del vi

09/02/2021

ICEX España Exportación e Inversiones i la Organització Interprofessional del Vi d'Espanya (OIVE) han signat un conveni marc de col·laboració amb l'objectiu de fomentar el coneixement dels vins d'Espanya en els mercats internacionals, que contribueix a millorar-ne la imatge entre professionals i consumidors d'arreu del món i a promoure la internacionalització del sector vitivinícola espanyol. (Veure publicació BOE).


L'acord contempla impulsar un programa de difusió i formació sobre l'excel·lència i la diversitat dels vins d'Espanya en mercats exteriors, el desenvolupament i la participació en campanyes de promoció internacional, l'organització de sessions formatives per als operadors del sector i la realització, per part de les Oficines Econòmiques i Comercials d'Espanya a l'Exterior, d'estudis específics en països prioritaris.


A més a més, s'hi inclou la participació en accions de Foods and Wines from Spain, la campanya de promoció que està desenvolupant ICEX en mitjans internacionals en la qual s'incorpora la gastronomia espanyola com a eix vertebrador per aprofitar les sinergies que es generen també per als nostres vins.


Per tant, el conveni neix amb la vocació de servir de marc global de col·laboració per aprofitar tota l'eficiència de les dues entitats en pro d'incrementar el grau de coneixement del vi espanyol entre el públic internacional, duent a terme accions formatives i divulgatives. Però no només això, sinó que també busca contribuir al suport dels agents espanyols en el seu procés d'internacionalització.


María Peña, consellera delegada d'ICEX, subratlla la importància d'unir forces per situar el vi espanyol en un lloc principal de l'escenari internacional, i donar a conèixer l'excel·lència i la diversitat dels vins d'Espanya per construir una imatge potent de marca amb la qual fer front als reptes de futur. "Aquest acord amb l'OIVE, com a entitat que representa tota la cadena de producció del sector, reforçarà sens dubte la tasca de promoció internacional de les dues institucions".


D'altra banda, Ángel Villafranca, president d'OIVE, explica que aquest conveni s'emmarca en l'estratègia de promoció exterior que s'ha fixat la Interprofessional. "L'objectiu és millorar la imatge i augmentar el valor de les nostres exportacions, i una de les línies per aconseguir aquest repte és incrementar el coneixement que té dels nostres vins el client internacional. En aquesta tasca, la col·laboració amb l'ICEX suposa un pas important gràcies a la seva experiència en els mercats internacionals, i això crearà, sens dubte, sinergies molt positives per facilitar el camí dels nostres cellers i productes a l'exterior"


A Espanya hi ha prop de 3.700 cellers exportadors, dels quals més de 2.100 ho han fet de forma regular, com a mínim en els últims 4 anys, i més de 1.000 compten amb una facturació a l'exterior superior als 50.000 euros. Aquesta gran vocació internacional es reflecteix també en les xifres que recentment va presentar la Interprofessional del Vi d'Espanya en l'estudi d'importància econòmica i social del sector vitivinícola espanyol.


En l'informe s'especifica que Espanya és el primer exportador mundial en volum i se situa en el tercer lloc en termes de valor, amb poc més de 3.000 milions d'euros facturats en els mercats internacionals el 2019, i el vi es va situar entre els 5 principals productes exportats per la indústria agroalimentària espanyola. A més a més, avui en dia els vins espanyols estan presents en 180 països, i això demostra, un cop més, la gran tasca d'internacionalització i de construcció de marca Espanya del sector.