Agricultura

Guerra a Ucraïna, greus riscos per a la seguretat alimentària

15/03/2022

Rússia i Ucraïna tenen un paper fonamental en la producció i el subministrament d'aliments arreu del món. El nou informe de la FAO en proporciona dades i informa sobre els riscos per a l'economia i la seguretat alimentària mundial que deriven del conflicte a Ucraïna. Així mateix, s'inclouen les recomanacions per evitar una crisi alimentària de dimensions catastròfiques.


L'any 2021, la Federació de Rússia o Ucraïna, o tots dos països, van figurar entre els principals exportadors mundials de blat, blat de moro, colza, llavors de gira-sol i oli de gira-sol, mentre que la Federació de Rússia també es va situar com al principal exportador mundial de fertilitzants nitrogenats i el segon proveïdor de potassi i fòsfor.


La Federació de Rússia és el més gran exportador mundial de blat i Ucraïna n'és el cinquè. Junts, proporcionen el 19 % del subministrament mundial d'ordi, el 14 % del blat i el 4 % del blat de moro, la qual cosa representa més d'un terç de les exportacions mundials de cereals.


El blat és un aliment bàsic per a més del 35 % de la població mundial, i el conflicte actual podria provocar una reducció sobtada i pronunciada de les exportacions de blat tant de la Federació de Rússia com la d'Ucraïna. Encara no està clar si altres països exportadors podrien compensar aquesta davallada. Les reserves de blat ja s'estan exhaurint al Canadà, i és probable que les exportacions dels Estats Units, l'Argentina i altres països es vegin limitades, ja que els governs en primer lloc garantiran el subministrament intern.


La Federació de Rússia i Ucraïna també són proveïdors líders de colza (rapeseed) i representen el 52 % del mercat mundial d'exportació d'oli de gira-sol. El subministrament mundial de fertilitzants també està molt concentrat, amb Rússia com a un dels principals productors.