Entre les repercussions que aquesta guerra pot tenir hi ha la por i la incertesa per la interrupció dels subministraments de matèries primeres alimentàries, ja que tant Rússia com Ucraïna exporten al nostre país cereals, principalment de blat i blat de moro, i també d'oleaginoses, com el gira-sol, olis, coques i subproductes per a l'alimentació animal. Aquesta fallida podria portar a un increment desmesurat de preus als mercats, amb un efecte molt negatiu per al nostre sector ramader, principalment.
Rússia és un dels principals exportadors de petroli i derivats, però també de gas natural per a ús directe o per a la fabricació de fertilitzants nitrogenats. Una disminució dels enviaments a una Unió Europea massa dependent podria elevar encara més els preus d'abonaments i de productes energètics, i això repercutiria negativament en els costos de producció agrícoles.
En el cas d'Ucraïna, els dos productes de què més depenem al nostre país són el blat de moro i l'oli de gira-sol i derivats. Espanya va adquirir l'any passat, només a aquest país, el 27,4% de les importacions del cereal, amb 2,45 milions de tones, i per un import de 510,3 milions d'euros. També hi va comprar el 62% de totes les compres exteriors d'oli de gira-sol, amb un volum de 368.323 t i per un import de 422,15 milions d'euros.
El comerç agroalimentari entre Espanya i Ucraïna és àmpliament deficitari. Espanya només va exportar 84.161 tones de diversos productes (peix, begudes, oli d'oliva, carns, etc.) per valor de gairebé 175 milions d'euros, mentre que va importar prop de 3,1 milions de tones de diferents productes i matèries primeres per 1.027 milions d'euros. El dèficit comercial va ser superior als 850 milions d'euros.
En el cas de Rússia, l'any passat les exportacions agroalimentàries van tenir un valor de 245 milions d'euros, davant d'unes importacions de gairebé 202 milions, amb un saldo positiu per al nostre país de 43 milions d'euros. Abans d'aquell any, el superàvit comercial era favorable per a Espanya, amb gairebé 400 milions d'euros.
Per a la nostra indústria d'aliments i begudes, els mercats rus i ucraïnès tenen una repercussió petita. Segons indica la patronal FIAB, Ucraïna ocupa el lloc 36 en el rànquing exportador, amb unes vendes cap a aquest país d'aproximadament 141 milions d'euros, mentre que Rússia, després del veto comercial del 2014, ha baixat al lloc 27 de països de destinació, amb un valor de les exportacions cap al mercat de 196 milions d'euros.