Agricultura

El Govern planteja mesures davant de la crisi de l'oli d'oliva

10/02/2020

El Govern ha presentat una sèrie de mesures adreçades a lluitar contra la crisi de preus que afronten els sectors de l'oli d'oliva i l'oliva, els representats dels quals adverteixen que necessiten solucions urgents i fins i tot no descarten noves mobilitzacions.


A més, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha reconegut rebre amb "precaució" alguns missatges que insinuen la possibilitat que els EUA tornin a apujar els aranzels a productes agroalimentaris espanyols, entre els quals ja hi són tots dos aliments.


Després de reunir-se amb la taula de l'oli i l'oliva de taula, Planas ha avançat que proposarà crear un programa de gestió específic per als dos sectors ?semblant al que ja està vigent per al vi i la fruita i les hortalisses? dins del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC), que s'elabora amb les comunitats autònomes per elevar-lo posteriorment a Brussel·les. Un altre instrument d'ajuda serà l'esmena que Espanya pretén incloure a la PAC 2021-2027 perquè es puguin retirar una part de la producció d'oli a les categories "inferiors" i afavorir que els preus pugin, com ja passa amb el vi.


El ministre, d'altra banda, ha advocat per "modificar el decret que regula els panells de tast" de cara a "aconseguir uns resultats més homogeneis", una petició sobre el sistema que es fa servir per definir la qualitat dels olis (verge, verge extra, etc.) que genera polèmica a Espanya malgrat que té el suport del Consell Oleícola Internacional.