Agricultura

El Govern espanyol veu les seves mesures agràries com una "autèntica innovació"

11/06/2020

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha assegurat que el Reial decret llei que es va aprovar en matèria agrària per assegurar la mà d'obra i la recol·lecció de collites mentre duressin els efectes de la COVID-19 és una "autèntica innovació" per a aquest sector.


Per a Planas, aquesta normativa n'ha aconseguit flexibilitzar les condicions i "assegurar l'activitat", especialment a les campanyes hortofructícoles vigents.


Ho ha dit durant la intervenció que ha fet en el ple del Congrés per defensar la convalidació del Reial decret llei 19/2020 amb mesures complementàries en matèria agrària, científica, econòmica, d'ocupació i seguretat social i tributàries per pal·liar els efectes del coronavirus.


Una d'aquestes mesures és la pròrroga de tres mesos (fins al 30 de setembre) de les mesures de flexibilització al camp, entre les quals figura la possibilitat de compatibilitzar les tasques agrícoles amb prestacions o subsidis. Així mateix, es permet que els joves estrangers en situació regular amb autorització de residència no lucrativa, un cop se'ls acabi la vigència del permís de treball actual, puguin accedir a una autorització de residència i treball. Aquesta autorització tindrà una vigència de dos anys, renovable per dos més.


La normativa preveu també que a les explotacions amb més d'un titular es puguin contractar proporcionalment més treballadors, a fi que puguin quedar inclosos en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Propi Agrari: es podien contractar dos treballadors i, a partir d'ara, es permetrà incrementar-ne un per cada nou titular.


L'objectiu "s'ha assolit" en la mesura que "ni una sola tasca agrària ha quedat per fer" per falta de treballadors, la qual cosa és un "èxit", ha dit el ministre. Per això, veu convenient allargar-les fins al 30 de setembre, per donar "més tranquil·litat i seguretat".


Al parer de Planas, la proposta relativa als joves estrangers és "molt significativa" i el Govern espanyol "estima" que s'hauria d'aprovar així".