Agricultura

El Govern espanyol reformarà la llei de la cadena alimentària

05/02/2020

El Govern espanyol s'ha compromès a reformar aquest mateix any la llei sobre la cadena alimentària i que a l'esborrany d'estudi s'inclogui el debat sobre la pràctica de la venda a pèrdues (per sota dels costos de producció), una de les reclamacions principals del sector agroalimentari.


Ho ha avançat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, després de mantenir la primera trobada de la taula de diàleg agrari amb les organitzacions ASAJA, COAG i UPA, creada després de les manifestacions protagonitzades pel sector la setmana passada i que continuaran els dies vinents.


Juntament amb aquest compromís de modificar la llei actual de la cadena, Planas ha presentat un paquet de propostes que inclou revisar la llei d'organitzacions interprofessionals o intentar augmentar la dotació per a les assegurances agràries en els pròxims pressupostos generals de l'Estat.


L'esborrany de l'avantprojecte de llei per a la millora de la cadena alimentària se sotmetrà a exposició pública durant les "pròximes setmanes", segons el ministre, qui confia que pugui arribar al Congrés en els onze mesos vinents.


L'objectiu d'aquesta modificació serà adaptar la normativa a la directiva comunitària i donar un "paper més significatiu" a "cada" baula de la cadena. Segons ha indicat, inclourà "totes" les figures relatives a les pràctiques de competència deslleial registrades en la norma comunitària.


D'altra banda, pretén reunir la setmana vinent l'Observatori de Preus de la cadena per determinar quins sectors són els que estan en una situació pitjor (entre els quals, l'hortofructícola i el de l'oli d'oliva; de fet, aquest dijous es reuneix la taula de l'oli i la setmana que ve la del sector hortofructícola).