Ministerio
Indústria

El Govern espanyol posa en marxa el projecte de llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

10/01/2023

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, el projecte de llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, una norma que ja era al Senat durant la legislatura passada, però que va decaure per la dissolució de les Corts Generals.

Atesa la importància que té per a la societat espanyola en termes de justícia social, protecció ambiental i creixement econòmic, el Govern ha considerat prioritari reprendre aquesta iniciativa legislativa i aprovar aquest projecte de llei en el primer Consell de Ministres del 2024 per a la seva posterior tramitació parlamentària .

La motivació de la llei respon a l'“imperatiu categòric” que, segons el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, tenen els poders públics de reduir dràsticament el volum de malbaratament alimentari, d'acord amb les grans línies del Govern de justícia social, protecció ambiental i creixement econòmic. Planas ha resumit l'objectiu de la llei en el lema de la campanya de conscienciació que fa el ministeri, “aquí no es llença res”.

El ministre ha explicat que el malbaratament perjudica especialment els més necessitats, en encarir l'accés a béns de primera necessitat; a més, malbarata recursos naturals escassos i augmenta els residus i l'impacte ambiental, i llasta l'eficiència del sector productiu i la competitivitat. És, per tant, una obligació també per a tots els operadors de la cadena i una tasca que ha d'implicar el conjunt de la societat.

Les causes del malbaratament estan relacionades amb errors en la planificació i el calendari de collita, ús de pràctiques de producció i manipulació inadequades, deficiència en les condicions d'emmagatzematge, males tècniques de venda al detall i pràctiques dels proveïdors de serveis i comportament inapropiat dels consumidors.

Amb aquest projecte de llei, Espanya es dota, per primera vegada, d'un marc legal per al conjunt de l'Estat per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari, amb un enfocament centrat en la prevenció i la conscienciació de tots els actors de la cadena alimentària. La nova norma busca fomentar l d'ús eficient dels aliments, la recuperació, la reutilització de subproductes, la donació i contribuir així a satisfer les necessitats alimentàries de la població més vulnerable.

Així, la futura llei estableix una jerarquia de prioritats per al destí dels aliments que inevitablement es converteixin en malbaratament alimentari. És un aspecte essencial, ja que s'estableix com a prioritat màxima el consum humà a través de la donació o la redistribució dels aliments.

En esglaons següents, es contempla la transformació dels aliments (sucs, melmelades) i, quan no siguin aptes per al consum humà, la preferència d'ús serà l'alimentació animal, la fabricació de pinsos o l'obtenció de compost o biocombustibles.

Les empreses d'hostaleria tindran l'obligació de facilitar al consumidor que es pugui endur els aliments que no hagi consumit sense cap cost addicional en envasos reutilitzables o fàcilment reciclables, si bé ha de cobrar pels envasos de plàstics d'un sol ús com estableix la Llei de residus 7/2022.

La llei també articula mesures de bones pràctiques en qüestions com la venda de productes imperfectes, de productes de temporada, de proximitat o ecològics. I també per a la venda de productes de consum preferent o de caducitat propera.