Agricultura

El Govern espanyol permet cobrar subsidis i treballar al camp per cobrir la falta de mà d'obra

08/04/2020

El Govern espanyol permetrà que els aturats, amb alguna excepció, puguin simultaniejar el cobrament dels subsidis amb una feina temporal al camp per cobrir la falta de mà d'obra a les pròximes campanyes hortofructícoles a causa del tancament de les fronteres com a conseqüència de la COVID-19.


És una de les mesures, però no l'única, que el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha avançat aquest dimarts a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en el qual s'ha aprovat un reial decret que també recull la renovació de permisos de treball per a estrangers que expiraven abans del 30 de juny.


Les mesures pretenen cobrir entre 75.000 i 80.000 llocs de treball per assegurar la recollida dels fruits de la collita i evitar així pèrdues econòmiques, possibles complicacions en la cadena alimentària o una reducció de l'oferta que pugui encarir el producte.


El ministre ha insistit en el fet que comptabilitzar el cobrament de subsidis amb la feina és una mesura "absolutament excepcional" que entrarà en vigor des de la publicació del Decret llei fins al 30 de juny.


No se'n beneficiaran els afectats per ERTO presentats les últimes setmanes a causa de l'aturada de l'activitat provocada per la pandèmia o els que rebin altres prestacions extraordinàries pel descens de la càrrega de treball o fins i tot el cessament de l'activitat.


Argumenta Planas que no se'ls pot aplicar, ja que ja tenen "finançament propi a través de mesures socials" que l'executiu ha adoptat durant "les últimes setmanes". Precisament, aquesta possibilitat de compatibilitzar el cobrament de subsidis per ERTO amb treball temporal havia estat una de les peticions fetes per una part del sector agrari.