El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha analitzat aquest dilluns amb els consellers del ram de les comunitats autònomes la recta final de la negociació de la futura PAC, el mercat exterior agroalimentari i el brot de pesta porcina africana en un porc senglar a Alemanya.
Durant l'últim trimestre de l'any, se celebrarà la segona reunió presencial sobre la Política Agrària Comuna (PAC) amb totes les comunitats autònomes "per progressar en la definició del pla estratègic", un procés que "culminarà amb una altra trobada durant els primers mesos del 2021", segons ha detallat el Ministeri en un comunicat.
En el Consell Consultiu, que ha tingut lloc avui de manera telemàtica, Planas ha expressat als consellers la seva confiança que el Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea (UE) tanqui el paquet legislatiu perquè a començaments del 2021 estigui aprovat el reglament per dissenyar amb seguretat jurídica el Pla Estratègic Nacional.
El ministre ha insistit en el fet que és una nova PAC amb un model "diferent de les polítiques anteriors", per la qual cosa ha demanat als consellers que les autonomies, juntament amb el Govern espanyol, facin "un gran esforç" per "maximitzar l'impacte dels diners" que arribaran als pagesos i ramaders espanyols.
La presidència alemanya ha proposat línies de debat per a la reunió de la setmana vinent; sobre els ecoesquemes, Espanya comparteix que siguin obligatoris per a tots els Estats i que disposin d'un pressupost mínim i una reserva de fons del primer pilar, i aposta per un mecanisme que permeti transferir fons dels ecoesquemes a altres pagaments directes per no perdre recursos.
La posició espanyola pel que fa a la condicionalitat és que cada Estat fixi el percentatge mínim de superfície no productiva d'acord amb les seves especificitats, i si ha de ser una xifra comuna, que sigui del 5 % per a les terres de conreu.
Sobre les ajudes directes, s'ha presentat la interpretació de la presidència alemanya, després de l'Acord del Consell Europeu del juliol, sobre la possibilitat d'introduir una reducció progressiva dels pagaments a partir de 60.000 euros fins a un màxim de 100.000, que seria aplicable a l'ajuda bàsica a la renda.