Indústria

El Govern espanyol impulsa la digitalització de les pimes agroalimentàries amb una línia de crèdits específica

06/07/2021

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha subratllat avui l'aposta del Govern espanyol per la digitalització de les petites i mitjanes empreses agroalimentàries a través d'una línia de crèdit específica, Pime Agro, per impulsar l'emprenedoria de base tecnològica en tota la cadena de valor del sector agroalimentari.


Així ho ha assenyalat el ministre en la signatura del conveni de col·laboració amb el conseller delegat de l'Empresa Nacional d'Innovació (ENISA), José Antonio Bayón. L'objectiu d'aquest conveni és la posada en marxa d'una línia de préstecs participatius per finançar projectes d'innovació i digitalització que posin en marxa pimes agroalimentàries i rurals. El pressupost per a aquests crèdits és de 13 milions d'euros l'any 2021.


D'aquesta manera, el ministeri aposta pel desenvolupament de projectes innovadors d'alta qualitat que enforteixin el teixit empresarial en el medi rural, prioritzant la incorporació de joves i dones.


Aquesta nova línia, que es donarà a conèixer com a AgroInnpulso, anirà dirigida tant a empreses de nova creació com a aquelles en fase de creixement, consolidació o internacionalització, a través del finançament de projectes empresarials que desenvolupin activitats de base tecnològica (agroTIC), amb una atenció especial a aquelles amb capacitat de generar ocupació de qualitat per a joves i dones.


Les petites i mitjanes empreses agroalimentàries i del medi rural constitueixen un entramat bàsic de l'economia nacional i necessiten un impuls financer que els faciliti la transició digital, així com l'emprenedoria.


Es tracta d'una de les mesures contemplades dins el Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), que té entre les seves línies estratègiques la digitalització de l'economia. Dels 13 milions d'euros d'aquesta línia per a aquest any, 10 milions seran amb càrrec als fons europeus de recuperació, i els altres 3 milions corresponen al pressupost ordinari del ministeri. El 2022 i el 2023 està prevista la continuïtat d'aquest programa mitjançant la signatura de convenis per 15 i 10 milions d'euros.


L'instrument financer que ofereix ENISA és el préstec participatiu, amb imports entre els 25.000 i 1.500.000 euros, que no exigeix més garanties que les del projecte empresarial i un equip gestor solvent.